Jód je to dôležitý biogénny prvok a jeho prítomnosť v potrave je nevyhnutná pre správny vývoj organizmu. Používa sa najmä v medicíne (na dezinfekciu rán a v liekoch) a potravinárstve. Aj keď sa v len zriedkavo vyskytuje v zemskej kôre, je rozpustný v morskej vode a má fialovú farbu.
Jeho nedostatok v strave človeka si najskôr začali uvedomovať v Spojených štátoch a Kanade, kde už v 20. rokoch minulého storočia spustili program na pridávanie jódu do kuchynskej soli. Tento trend si čoskoro osvojili aj iné krajiny, medzi ktoré pratrilo aj Československo, ktoré začalo s jodidovaním soli v druhej polovici 50. rokoch minulého storočia.
Zistilo sa totiž, že výskyt porúch mozgu a porúch štítnej žľazy u novonarodených detí sa spája práve s nedostatkom jódu, a to už u matiek v tehotenstve. Takisto sa zistilo, že nedostatok jódu v strave spôsobuje problémy s pamäťou, či inteligenciou, pretože jód je potrebný priamo pre mozog. Na nesprávnu funkciu štítnej žľazy sa viaže mnoho ďalších problémov, kde pri nesprávnom vylučovaní hormónov Tyroxínu(T4) a Trijódtyronínu(T3) dochádza k poruche metabolizmu. Práve normálne úrovne týchto hormónov majú za následok optimálny vývoj mozgu. Ďalším hormónom, ktorý produkuje štítna žľaza, je Kalcitonín, a ten v tele reguluje hladinu vápniku.
Je ale rozdiel, aký druh soli s jódom človek konzumuje. Takisto, ako je to pri cukre, aj pri soli je dôležité, aby jedol nerafinovanú soľ bohatú na jód, ktorá okrem jódu obsahuje aj iné minerály (morská soľ), ako napr. vápnik a hočík. Kdežto rafinovaná soľ je čistý Chlorid Sodný, kde sa pri spracovaní prípadne pridáva jód.
Ako bolo spomenuté vyššie, pri jóde sa všetko točí okolo správnej funkcie štítnej žľazy a jej dopadu na mozog a metabolizmus človeka. Pritom s rôznymi poruchami štítnej žľazy má problémy vysoká populácia národov, ktorá nekonzumuje prírodné zdroje práve jódu. Na konci článku nájdete tabuľku s výskytom jódu v rôznych zdrojoch potravy.
Najčastejšie príznaky správneho fungovania/porúch štítnej žľazy:
- zdravé fungovanie štítnej žľazy zrýchľuje metabolizmus (ľudia s pomalým metabolizmom sú náchylnejší na chlad)
- znížená funkcia štítnej žlazy (hypotyreóza) je častý problém u žien
- pri hypertyreóze dochádza k nadmerne rýchlej tvorbe hormónov v štítnej žľaze, kedy dochádza k neprimeranému chudnutiu
- nedostatok jódu môže spôsobiť aj ochorenie srdca, pretože hormón Tyroxín priamo podporuje správne fungovanie srdcového svalu
- nesprávna funkcia štítnej žľazy vďaka nedostatku jódu spôsobuje aj problémy s trávením a funkciou hrubého čreva
Celkovo sa hladina jódu potrebného u ľudí mení v závislosti na veku a takisto u tehotných, či dojčiacich žien. Kým u dospelého jedinca je potreba jódu na úrovni 150 μg (mikrogram) ODD (Odporučaná Denná Dávka), u tehotných žien je to 220 μg. Pritom na elimináciu deficitu jódu je potrebný denný príjem 100 μg. Táto hodnota bola ale neskôr WHO zvýšená na 150 μg ODD. Viac dávakovaní v dole uvedenej tabuľke:
Etapa života | ODD |
---|---|
Novonarodené dieťa do 6. mesiaca | 110 μg |
Nemluvňa 7–12 mesiacov | 130 μg |
Dieťa 1–8 rokov | 90 μg |
Dieťa 9–13 rokov | 120 μg |
Dospievajúci 14–18 rokov | 150 μg |
Dospelý | 150 μg |
Tehotná žena | 220 μg |
Dojčacia matka | 290 μg |
V doplnkoch stravy sa jód vyskytuje hlavne vo forme Jodidu Draselného a Jodidu Sodného. Tie sa využívajú hlavne v doplnkoch výživý pre tehotné ženy, kde obsahujú prevažne hodnotu 150 μg (mikrogram). Najlepším prírodným zdrojom jódu sú morské riasy, ktoré obsaujú aj oveľa viac stopových prvkov potrebné pre správnu funkciu nášho organizmu.
Niektoré príklady zdroja jódu v potravinách podľa množstva výskytu:
Jedlo | μg | ODD (%) |
Morská riasa (Nori, používaná na výrobu suši), sušená, 10 g | 232 | 155 |
Varená Treska, 85 g | 158 | 106 |
Grécky nízkotučný jogurt, 2 dcl | 116 | 77 |
Varené ustrice, 85 g | 93 | 62 |
Nízkotučné mlieko, 2dcl | 85 | 57 |
Jodizovaná jedlá soľ, 1,5 g (cca ¼ čajovej lyžice) | 76 | 51 |
Pečené Rybie prsty, 85 g | 58 | 39 |
Cestoviny varené vo vode s prídavkom jodizovanej soli, jedna porcia | 36 | 24 |
Vajce, varené natvrdo, 1 ks | 26 | 17 |
Čokoládová Zmrzlina, 1 dcl | 21 | 14 |
Varená Hovädzia pečeň, 85 g | 14 | 9 |
Syr Cheddar, 28 g | 14 | 9 |
Varené krevety, 85 g | 13 | 9 |
Konzervovaný Tuniak vo vlastnej šťave, 85 g | 7 | 5 |
Sójové mlieko, 2 dcl | 7 | 5 |
Opražené Hovädzie mäso, 85 g | 3 | 2 |
Opražené Kuracie prsia, 85 g | 2 | 1 |
Mandlové mlieko, 2 dcl | 2 | 1 |
100 % Jablkový džús, 2 dcl | 1 | 1 |
Cereálie z hrozienkových otrúb, jedna dávka | 1 | 1 |
Varená Hnedá Ryža, polovičná dávka | 1 | 1 |
Konzervovaná Kukurica, polovičná dávka | 1 | 1 |
Nejodizovaná Morská soľ, 1.5 g (cca ¼ čajovej lyžice) | <1 | <1 |
Záver:
Pre správne fungovanie tela by sa mal človek zamerať na pravidelné užívanie jódu z jeho prirodných zdrojov, aby tak zamedzil prípadným zdravotným rizikám, ktoré plynú z jeho nedostatku. Tak, ako pri iných mineráloch, či vitamínoch je dôležité dodržiavať optimálne množstvo prijatého jódu. Naopak pri nadmernom užívaní jódu hrozí takisto riziko neprávnej funkcie štítnej žľazy.
Zdroje:
- Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination-World Health Organization (2007 edition)
- National Istitutes of Health(US), Office of Dietary Supplements
- Štítna žľaza-Wikipádia
- Súčasné pohľady na diagnostiku ochorení štítnej žľazy(Prednáška pre 5. ročník UK)
0 Comments