Trojdňový suchý pôst pred vianocami
24

Dec

2021

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na suchý pôst, kedy ani nepijem. Robím to preto, že pri suchom pôste imunitný systém zrýchľuje proces, kedy využíva za zdroj energie najprv staré/choré/poškodené bunky a až tak prechádza na zdravé bunky. Keď človek pri pôste ani nepije, musí si imun. systém poradiť s tým tak, že využíva vodík z buniek.  Štyridsať percentným obsahom každej bunky je totiž vodík. V spojení s kyslíkom vzniká voda.

Dosť bolo ale odbornejších postrehov. Poďme na reálne skúsenosti. Posledná večera bola viacchodová, kedže som mal v chladničke ešte nejakú zeleninu navyše. Začiatok pôstu sa berie ale až od ďalšieho dňa, alebo aspoň po ôsmych hodinách od posledného jedla.

1. deň:

Ráno prvé váženie ukázalo 77,7 kg. Počas celého dňa som mal pracovné povinnosti. Prerušil ich iba pocit únavy. Polhodinový šlofík to vyriešil. Zvyšok večera som ešte porobil zvyšok práce, lebo som vedel, že nasledujúce dni bude energie ubúdať. Ani raz som necítil hlad, ani smäd. Počas dňa som bol tri krát čúrať. Ani pri večernom čúraní som nemal zmenenú farbu moču. Večerné váženie ukázalo 75,6 kg. Čo bolo zaujímavé, že som už počas prvého večera cítil miesta na tele, ktoré nemám úplne doliečené, či zregenerované: miesto medzi zubami sedmičkou a osmičkou, kde pravdepodobne nemám silnú sklovinu, no kaz tam na RTG zubárka nenašla. Potom som cítil šľachy okolo lakťov, ktoré mávam z cvičenia trochu preťažené. Večer už bol pocit pri pôste evidentný: mierna malátnosť.

2.deň:

Ráno ani pri posunutom budíčku sa mi nechcelo vstávať. Únavu z pôstu už bolo cítiť. Pri rannej toalete už farba moču bola žltá, ale nie tmavo žltá. Váha ukazovala 74,6 kg. Čo bol kilový úbytok na váhe za noc! Ani dnes žiaden pocit hladu, či smädu. Dnes som pracovné veci vybavoval už iba niekoľko hodín. Šetril som energiu. Tento pôst som po prvý krát uskutočnil počas splnu a povedal som si, že to vyskúšam aj bez ľahkého cvičenia. Evidentne sa to vyplatilo, lebo keď som minulý rok počas suchého pôstu cvičil a behal, musel som ukončiť pôst po 1,5 dni. Teraz už končil druhý deň a bolo mi stále ešte celkom dobre, no únavu som už cítil väčšiu, ako včera. Počas dňa som opäť tri krát čúral s rovnakou farbou moču. Dnes som už cítil iba to miesto medzi zubami, ale šľachy už nie. Večerná váha bol 73,6 kg. Úbytok na váhe za tento deň už iba jedno kilo.

3.deň: 

Ráno som mal problém sa už dostať z postele. Ranné váženie ukázalo 72,8 kg. Nočný úbytok z váhy už bol už iba 0,8 kg. Bol už obed, kým som sa vytrepal z postele. Únava tela bola už poriadne citeľná. Bol som aspoň v obchode a po vianočné koláče do vegán bistra. Zopár rýchlych stretnutí a išiel som opäť zaľahnúť. Dnes bolo čúranie opäť 3x, čo je u mňa rekord, lebo také niečo som zažil vždy iba prvý deň suchého pôstu. Dnes mi hodiny utekali asi najrýchlejšie zo všetkých posledných dní doterajších pôstov. Asi fakt niečo na tom pôste počas splnu bude. Dnes už nebolo cítiť žiadnu bolesť medzi zubami, ani niekde inde. Iba malátnosť a únava. Večerná váha bola 72,6 kg, čo bol už najmiernejší úbytok. Počas jedného desaťdňového pôstu som mal posledný deň dokonca o 100g vyššiu váhu. To samozrejme mohla spôsobiť  nepresnosť osobnej váhy. Na druhý deň ráno, kedy som konečne dokončil celých čistých 72 hodín som mal konečnú váhu 72,5 kg. To znamená, že za celý pôst som zhodil 5,2 kg. Väčšina bola ale voda.

Prvé jedlo po pôste som mal kilo pomarančov, ktoré som jedol pomaly cca 30 min. Po polhoďke som v priebehu ďalšej polhodinky vypil liter filtrovanej zásaditej vody. Potom som jedol sušené ovocie Ani raz som pocit prejedenia. Tak som si uvaril štyri zemiaky s kokosovým olejom s bylinkami, sušenou červenou paprikou a avokádom. Až po tomto jedle som mal pocit prejedenia. To po hodine ustúpilo. Potom som to preložil vegánskymi koláčmi a teraz sa teším na kyslú kapustu vo vegán kapustovej polievke. Osobne po krátkych pôstoch nie som zástancom pomalej návratovky. Dbám iba na prvé jedlá a potom už postupne “pritvrdzujem”. Na konci dňa vždy už jem aj raw orechy.

Tento suchý pôst mi okrem ukľudnenia mysle priniesol aj doliečenie zuba, ktorý ma trápil vyše rok a pol. To bolo pre mňa zo zdravotného hľadiska asi najpodstatnejšie zdravotné zlepšenie. Aj keď na vegánskej strave sa necítim tak zdravý, ako to bolo na čisto vitariánskej strave, pôst mi vždy pomôže. Pôstom sa vedome priamo zbavujem nahromadených chemikálií z potravín, čo bolo jeden z hlavných dôvodov, prečo som v pôstoch každoročne pokračoval. Ak si s pôstom doteraz žiadne skúsenosti nemal/a, je ľahšie začať s pôstom na vode a až tak prejsť na suchý pôst. Je to hlavne o tých pocitoch, ktoré človek pri pôste zažíva. Aby sa človek nezľakol nejakých bolestí, ktoré pôst prirodzene sprevádzajú. Odporúčam si prečítať aj nejaké moje staršie články o pôstoch na vode, aby si človek získal hlbšiu predstavu, čo môže pri pôste čakať. Časom totiž tieto neduhy pri pôste ustupujú. Prajem všetkým šťastné a veselé prežitie vianočných sviatkov a veľa odhodlania k svojmu pôstu.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....

Vitamín D (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vitamín D, alebo slnečný vitamín zohráva významnú rolu pre správne mineralizovanie kostry a zubov človeka, či väčšiny pozemných živočíchov. Takisto sa spolu s inými vitamínmi a minerálmi stará o správne fungovanie imunitného systému. Vitamín D sa u človeka prirodze...