Ja a fruitarianstvo vol.1 (po prvom roku)+vysledky tretieho rozboru krvi na mineraly a vitaminy
2

Apr

2014
Dnesny den je ako stvoreny pre napisanie dlho slubovanemu clanku do blogu. Skory ranny trening vybehov do kopca s tym, ze kazdy jeden vybeh bol rychlejsi, ako ten predchadzajuci ma nabil energiou na cely den. No to je uz tema do nasledujuceho clanku o treningu.
Je tomu uz rok, kedy som presiel na cisto fruitariansku mono stravu, co znamena, ze od rana do vecera jem ovocie s vysokym obsahom vody a to iba jeden druh “na posedenie”. Medzi jedlami davam aspon 20min prestavku, no idealne hodinu a viac, aby malotelo cas stravit predchadzajuce ovocie. To ale pri ovoci nieje ziaden problem, cize travenie prebehne ovela skor. Hlavne ak si ovocie odstavim na nizkootazkovom odstavovaci. Samozrejme, ze pri fruitarianstve sa je aj zelenina s jadierkami(uhorka, paprika, paradajka,…atd.) a listova zelenina. Osobne som sa vratil aj k odstavovaniu mrkvy kvoli priaznivym ucinkom na organizmus. Povacsine si ju odstavujem raz denne, vecer spolu so spenatom. Niekedy ale aj medzi treningami na rychlejsie doplnenie proteinov(zo spenatu) na rychlejsiu regeneraciu zniceneho svalstva po tazkych treningoch. Zeleninu ale jedavam skoro vylucne az vecer, kedze obsahuje viac vlakniny, ktorej travenie zbytocne unavuje organizmus a ten sa nevenuje naplno regeneracii svalstva po treningu. Vecerne zeleninove salaty jedavam vo vahe od 1kg – 2kg. No prevazne to je zeleninova misa o vahe 1,5kg. Osobne si neviem predstavit, aby ma zasytil 400g salat. Plus tie nutricne hodnoty, ktore ma dnesna, zo supermarketov kupovana zelenina, niesu ani nahodou dostacujuce, tak je pre moj sport potrebne, aby som do seba natlacil co najviac zeleniny. O tom, ze mi tento system zatial funguje je mozne sa presvedcit v nameranych hodnotach vitaminov a mineralov nachadzajucich sa v mojej krvi. Osobne nemam rad mixovanie zeleniny, no po roku celkom vazne uvazujem, ze si tento rok s priatelkou zabezpecime vykonny mixer, aby som do seba mohol jednoduhsie dostat este viac zeleniny. Hlavne listovej. Tu ale uz tiez zacinam odstavovat spolu s mrkvou, spenatom a niekedy aj mungo klickami. Vznikne z toho celkom chutny mix. Hlavne, ak je listova zelenina hlavkovy salat, kedze stava z ladoveho salatu je neprijemne horka. Pri odstavovani zeleninovych mixov sa stale riadim tym, ze ak mi to nechuti, nebudem to odstavovat a pit. Jedlo musi chutit a nemame si na jeho neprijemnu chut privykat. To ludia robia pri chemickych liekoch. Ak by priroda chcela, aby sme danu rastlinu jedli, urcite by vacsine ludi chutila. Hlavne fruitarianom/vitarianom.
Co sa tyka odstavovania ovocia, nikdy nemiesam stavu z jedneho ovocia so stavou s inym ovocim. Hlavne ovocie nemiesam so zeleninou.
Casto dostavam otazky, co a kolko toho jem cez den, tak to tu zhrniem, aby som opat mohol na taketo otazky sa pytajucich ludi nasmerovat najprv na tento clanok.
Ako som uz spomenul vyzsie, pocas dna jem vacsinou ovocie s vysokym obsahom vody, aby sa nahromadene odpadove latky, ako laktat zo svalov a ine z tela dostal, co najrychlejsie prec. Preto je velmi zriedkave, ked behom dna pijem vodu. Vacsinu tekutin mam behom dna z ovocia. Casto si pocas dna odstavujem jeden druh ovocia, kedze teraz cez zimu, teda mimo u nas urodnych mesiacov si ovocie a zeleninu kupujeme vyhradne zo supermarketov. Tam tych vitaminov vela nieje a tak sa snazim dostat odstavenim napr. 20ks jablk do seba aspon nejake vitaminy. Popritom do seba dostanem ohromne mnozstvo fruktozy, kedze odstavujeme aj banany(s jablkom pre lepsie odstavenie zrelych bananov), ananas(pre mna najoblubenejsia cestva stava). Uz podstatne menej jem susene ovocie. Aj ked 200g balicek datli zjem na posedenie za 2min a necitim, zeby som nieco zjedol, jedavam ich prevazne pri cestach, alebo treningoch. Behom dna casto jedavam teraz v zime banany, kedze tie v lete a na jesen velmi nejedavam. Na posedenie zjem aspon pat bananov. Po treningoch 7-9ks. Banany kupujeme vyhradne v akcii a po kartonoch, kde ich je aspon 80ks. Cize jeden karton mame tak na 5dni, z toho 80% zjem ja. Okrem toho kupujeme vlastne pocas zimnych mesiacov prakticky to, co je aktualne v akcii, no vo vybornej kvalite. Nekupujeme zlavnene ovocie/zeleniny, lebo sa casom pri uskladneni znizila jeho kvalita. No akciovy tovar vacsinou hovori o tom, ake ovocie ma aktualne sezonu zberu. Citrusy, ako pomarance a grepy su pre zimne mesiace a pod. Osobne nesuhlasim s tym, ze ak clovek dostane do seba dost velke mnozstvo ovocia a zeleniny za den, tak pri aktualnej kvalite ovocia a zeleniny nedostane do seba dostacujuce mnozstvo nutricnych hodnot. Denne tak pri energetickom vydaji 6000kcal zjem kludne aj 7-10kg ovocia a zeleniny.
Ak mam beho dna skutocny hlad a aktualne mam doma napriklad iba citrusy, ci nieco, co ma az tak nezasyti, siaham po tukoch. Vacsinou z avokada a kokosu, no niekedy aj z orieskov.
Co sa tyka vydajov, tak tie sa od minulej zimy nezmenili. Ak clovek kupuje rozumne v akciach, tak minie pri mojej konzumacii do 300e/osobu. V lete to je o nieco lacnejsie. Myslim, ze tato suma nieje ani zdaleka vyzsia, ako da clovek, ktory sa stravuje regulernou stravou. Tam treba zapocitat aj sladkosti, restauracie/fast foody, konzumacia alko/nealko napojov a v konecnom dosledku regulerne sa stravujuci clovek zisti, ze minie na svoju stravu a vsetko okolo toho minimalne 300e/mesiac. No na rozdiel od fruitarianskej stravy mu jeho strava takmer urcite zabezpeci niekolko civilizacnych chorob a pod. Nie dakujem, ja radsej ostanem pri mojich 300e. Tu ale musim podotknut, ze tato suma vychadza na osobu, ktora ma kaloricky vydaj, ako ja. Ak clovek, ktory chodi do prace a ide na hodinu za den do posilky(tu spali do 300kcal), tak nepotrebuje viac, ako cca 2300kcal/zena a cca 3000kcal/muz, prijat za den. Cize tym padom naklady na stravu podstatne klesaju.
Priznavam, ze medzi moje jedine neresti stale patri alkohol, aj ked ten som izoloval na tri piva raz za tyzden a obcas slane prazene oriesky. Tie mavam prakticky maximalne raz do tyzdna. Jedno aj druhe mi uz  po roku fruitarianstva sposobuje nemale problemy, ako napr. po tych troch pivach na druhy den mam uz celkom slusnu kocovinu a aj napriek tomu, ze po rozhovore s pivnym somelierom, uz pijem iba “zive pivo” s obsahom B vitaminov a kvasiniek. Preco teda stale pijem pivo? Ked ma clovek narocne treningy v objeme od 15-25h za tyzden, je pre mysel celkom prospesne, ak mysel niekedy “opije” niecim takym. Z armady, kde sa pilo podstatne viac po veceroch pri tazkych treningoch, na zmiernenie psychickeho tlaku mi to asi ostalo. Budem to tak robit dovtedy, kym sa nenaucim inemu cisteniu mysle, napr. meditaciou.
Po prazenych/solenych orieskoch mi je dost tazko od zaludku, cize je otazkou kratkej doby, ked vyradim aj tie z mojho jedalnicka. Pravdou je, ze ak niekedy cestujem, zabudam si so sebou pribalit nejake neprazene/nesolene oriesky a tak pri vacsom hlade(vecer) siaham po tejto zlej nahraske.
Co sa tyka pocitov, zdravotneho stavu a chuti na varene jedlo, tak je zaujimave, ako sa to v mojom organizme a organizme mojej priatelky, ktora je uz tiez 3/4 roka fruitarianka, pomenilo. Osobne som nebol chory od leta, kedy som nadchu, ktoru mu pravdepodobne sposobila nadmerna konzumacia nejakeho ovocia, ci zeleniny, ktora mala rychle cistiace ucinky a tak telo zahrialo organizmus, aby sa rychlejsie zbavilo necistot. Nieco podobne som mal myslim po prvom mesiaci na fruitarianstve. Odvtedy presla jesen a zima a ja som nebol ani raz chory. Ak som uz pretazil organizmus s prilis velkou treningovou zatazou a to viem tak, ze mi najprv napuchnu mandle a ak to nepreliecim(s ovocim, najlepsie s citronom), tak do tyzdna mi zapal mandli prejde do nadchy. Ak sa to stalo a v ten den som vypil 3-4x stavu z dvoch citronov zriedenu s vodou, tak este v ten den zapal mandli uplne presiel.
Chute na varene jedlo uz nemam prakticky vobec. Ani ak pridem cez vikend na navstevu k mame, ktora prave na obed uvarila nejake kalsicke varene dobroty, ktore som predtym tak zboznoval. Dokonca, aj ked som hladny, nemam chut na ine, ako zivu stravu. Priatelke som slubil, ze po roku na fuitarianstve uvarim opat moje oblubene veganske jedlo z pred roka, fazulove burritos(bez masa) a tak vyskusame, ako sa bude spravat nas organizmus, ak do neho dame tak tazko stravitelne jedlo, ako je fazula. Ked som to vsetko varil a citil som tu vonu, zbiehali sa mi sliny, kedze to bolo moje skutocne najoblubenejsie veganske jedlo ever. V ten vecer bola pozvana na veceru aj moja mama. Nalozil som kazdemu poctivu davku, pricom sebe najvacsiu a pustil sa do jedenia. Po piatich lyzicach som nemohol pokracovat dalej v jedeni, lebo som sa citil kompletne plny. Po 15min som dufal, ze to prejde a budem moct pokracovat v jedeni, kedze jedlo nerad vyhadzujem. No za tych 15min cakania som mal coraz vacsi pocit plnosti a prisla totalna unava. Ako keby som prave dobehol najtahsi beh mojho zivota, kedy nezaberaju ani tie najsilnejsie davky endorfinov. Samozrejme, jedlo som odlozil bokom a uz som sa ho nedotkol. Fazule som navaril ale dostatok, takze na druhy den som pozval bratov na veceru, aby to prisli dojest. Obaval som sa, ze pri pripravovani jedla budem mat opat na neho chut, no ta zmizla. Uz sa mi ani sliny nezbiehali pri jeho vareni. Bol to pre mna jednoznacny signal, ze varena strava uz pre mna nieje. Teda, ak sa situacia vo svete nezmeni a ja budem prinuteny ku konzumacii niecoho ineho. A na to som ani dlho cakat nemusel…
O tri tyzdne neskor sme s priatelkou isli na vikend do polskeho Krakova. Tam som si na internete vyhladal vitariansku restauraciu a tak sme isli ochutnat aspon nejake zakusky. Ak sme prisli pred restauraciu, zistili sme, ze ju zmenili na vegetariasku, no nejako nam zatial nic nedocvaklo. Pri pulte mali zopar druhov kolacov, hned prvy bol RAW, teda “zivy” a tak som v nadeji, ze aj ostatne su raw, objednal z kazdeho po jednom pre nas oboch. Sadli sme si za stol s troma kolacmi kazdy. Prvy bol RAW a bol vynikajuci. Dost nas zasytil a tak sme sa uz do dalsieho pustili o poznanie pomalsie. Po chvili sa pytam priatelky, ci nema nejaku zvlastne znamu chut ten kolac. Ak sme ho pozreli z blizka, zistili sme, ze cesto je pecene. Kolace uz boli na stole a tak sme uz dojedli aj zvysne dva, samozrejme oba boli z peceneho cesta, aj ked zvysok uz bol RAW. Beba nevladala posledny, tak som pazravo zjedol tie moje tri (z toho dva boli pecene) a plus jeden peceny od nej. Ten posledny som do seba musel doslova natlacit. Vysledok? Mal som co robit, aby som to pri odchode z restiky a najblizsie tri hodiny nevyvratil. Nemusim snad ani prizvukovat, ze mnou kedysi zboznovane zakusky mi uz ani na mysel nepridu. Cize tolko k testovaniu organizmu po roku na cisto fruitarianskej strave.
Co sa tyka fruitarianstva podla knihy The 80/10/10 diet, podla ktorej som sa snazil povacsinu casu stravovat som prisiel k nazoru, ze tieto hodnoty budem musiet upravit z toho dovodu, ze je to pre mna neprakticke. Hlavne na cestach, kedy chodim trenovat mimo domov, ci pri inych aktivitach je pre mna dost neprakticke so sebou vlacit tolko kil ovocia, ktore pri vysokom vydaji energie zasyti jedine, ak sa nim clovek pcha na kila. A to je presne moj pripad. Samozrejme rozumiem autorovemu vysvetleniu, preco je tento pomer pre cloveka idealnym, no u mna to je trochu neprakticke. Cize obcas behom dna zjem zo dve hrste orieskov, ci dve, tri avokada, cim zvysim podstatne prijem tukov, kedze tych mam este dost vo vecernych salatoch. Co sa tyka olejov, tak tie uz do jedla nepridavam, pretoze po nich sa citim na druhy den dost otupeny. Nahradzam to olivami a avokadom. Mimo toho cez den si zvyknem rozbit zrely kokosovy orech, stavu vypit a po castiach v dany den zjest aj kokosovu duzinu. Vacsinou sa ale rozdelim s Bebou.
Co sa tyka proteinov, tak tie som zvysil iba o nieco navyse v odstavenom spenate, ci mungo klickov. Inac nemam pocit, ze moje telo nestaci regenerovat.
Jedina nevyhoda, ktora stale pri fruitarianskej strave ostava, je nedostatok vitaminu B12. Na internete je popisanych kopec dezinformacii, ktore hovoria, kolko ma dana rastlina vitaminu B12, no nic z toho pravda nieje. Skusal som jest snad vsetko, co udajne z rastlinnej rise obsahuje vit. B12, no pri krvnych testoch mi stle ukazalo postupne sa znizujucu sa hodnotu tohoto vitaminu v krvi. Dostal som sa az do urovne, ked som mal tuto hodnotu hlboko pod minimom a kedze tento vitamin moze aj za spravne fungovanie nervovej sustavy, neriskoval som a zacal som aplikovat vit. B12 jedinou najmenej pre telo poskodzujucou formou, injekcne. Najprv som si nechal do pozadia pichnut 1000ug ampulku s tym, ze po troch mesiacoch si dam uz iba tu mensiu, tusim 300ug davku raz za stvrtrok. Popravde som si ju 1000ug davku nechal pichnut o nieco skor, po dvoch mesiacoch. Hodnota mi vyskocila z hodnoty pod normalnom z 103,1pmol/l na 161pmol/l, co uz bolo nad minimalnou hranicou. Kedze hranica je od 141-489pmol/l, rozhodol som sa, ze odteraz kazdy mesiac si necham pichnut jednu 1000ug injekciu, aby som o tri mesiace na dalsom rozbore krvi zistil, ako rychlo mi to pri takom davkovani stupa. Ak to bude hodnota do 300, tak v davkovani budem pokracovat, ak vyzsia, ako 300, tak davkovanie predlzim na periodu po 1,5mesiaci. A preco injekcne? Tabletkova forma je neskutocne draha a treba ju jest kazdy den, aby sa aspon cast z toho v tele uchovala a okrem B12 je v tabletkach kopec ineho chemickeho sajrajtu, ktore si tak dobrovolne do seba casto pchame. Nemam iluzie, ze v injekcnej forme je toho sajrajtu okrem B12tky menej, no pri davkach raz za mesiac sa ho do tela dostane podstatne menej. Plus 5ks 1000ug ampuliek stoji (na predpis) cca 2,5e.
Trosku odbocim od temy, no chcem to tu spomenut, aby to bolo kazdemu jasne. Pri prechode na lahko stravitelnu zivu stravu ma clovek ovela viac energie, nieje skoro vobec unaveny(pri beznom dennom zatazeni) a tak nepotrebuje ani tolko spat. U mna napriklad v minulom roku bolo dostacujuce spat do 7h/noc a bol som cely den az do vecera v pohode. No akonahle som tento rok v zime zacal poriadne trenovat (15-25h/tyzden) zistil som, ze 7h uz nieje ani zdaleka dostacujuci cas. A hlavne nie, ak je to 7h po polnoci, kedy uz clovek mal davno spat. Po siestich treningovych dnoch, kde som trenoval za den aspon 3h a spal od 5-7h som bol unaveny az natolko, ze som siesty den, o 7mej vecer zalahol a zobudil som sa z tvrdeho spanku az druhy den o 9tej rano. Akonahle som spanok predlzil na 9-10h pri trojfazovych treningoch, unavu som ziadnu necitil. Presne o tom vo svojich videach hovori aj Mike Arnstein, americky fruitarian a ultramaratonec. Jeho ten nedostatok spanku popri sportovych vykonoch skoro pripravil o zivot. Takze pozor na to, pocuvat telo a ak je unavene, nepchat do seba stimulanty a radsej si ist pospat. Alebo meditovat. Najlepsia je ale kombinacia oboch.
Okrem prakticky perfektneho zdravotneho stavu, ktory iba obcas narusi kombinacia studeneho piva a vysokej treningovej zataze som v uz v prvom clanku(Ja a fruitarianstvo) spominanych zdravotnych zlepseniach pocitil, ze je moja pokozka celkovo cistejsia. Zistil som to na tom, ze som pred mesiacom omylom po sprchovani pouzival tu istu osusku nieco cez tri tyzdne a ta stale nezacala menit svoj pach. Popravde som tomu najprv neveril, ze to nieje mozne, ze osuska nezmeni svoj pach, ked sa prakticky s mydlom umyvam maximalne raz do dna, no niekedy aj viacero dni sa umyvam iba cistou teplou vodou. Pri dvoch-troch fazach treningu za den som ani nevidel nic rozumneho v tom, aby som sa umyval zakazdym detskym mydlom a tak z pokozky zmyl ochrannu vrstvu. Kadopadne za tie tri tyzdne som uz musel zo seba zotriet do osusky dost starej koze, takze som sa opat vratil k tyzdennemu meneniu osusiek 🙂
Dalsia velka zmena u mna nastala, ked som si konecne minuly mesiac uvedomil, ze nema uz totalne ziadny vyznam presviedcat niekoho ineho o spravnosti fruitarianskej stravy. Aj napriek tomu, ze ludia z mojho okolia citaju moj blok, kde pisem detailne o mojich treningoch, sa stale pytaju nato, ako je mozne, ze na takej strave dokazem behat 200+km tyzdenne a to do kopcov a pri primeranom tempe. Uz iba odpoviem nieco v zmysle, ze asi to staci, ked to telo dokaze, no casto dodam, ze ak by to prestalo fungovat, mam v plane stravu upravit, aby to opat fungovalo. Tym aj koncim debatu na tuto temu. Ludom, co jedia vsetko tento nenapadnutelny argument o sportovych vykonoch aj tak stacit nebude a budu si mysliet svoje. Tak naco minat energiu, ktora moze byt lepsie vyuzita. Som ale otvoreny ludom, ktori za mnou pridu a chcu sa dozvediet viac, lebo ich to zaujima. No vacsinou sa opat jedna o tie iste temy, ktore som tu uz na blogu niekolko krat spomenul a tak ich najprv prevelim sem, nech si tu precitaju zopar clankov a potom, ak budu mat este nejake otazky, rad im ich zodpoviem.
Nizsie prikladam vysledky z mojich krvnych testov po jednom roku na fruitarianskej strave. Pripominam, ze jediny suplement, ktory uzivam, je vitamin B12. No a pri pretekoch/treningoch nad 4,5h v tazkom horskom terene zvyknem uzivat 500mg horcikove tablety na odstranenie krcov. Do 4,5h sa ziadne krce neprejavuju. No uz aj na to som pravdepodobne nasiel zdravu nahrasku, ktoru uz onedlho vyskusam. Je nou dehydrovana kokosova voda. Teda sa jedna o prasok.
Verim, ze tieto informacie budu ludom uzitocne. Samozrejme hore uvedene je iba zrnko piesku informacii, ktore by sa o tom dali napisat. Fruit Powa!

Pri tychto dvoch zvyraznenych hodnotach vraj o nic vazne nejde, takze uvidim, co ukazu dalsie testy zaciatkom juna.

Tieto nizke, zvyraznene hodnoty boli sposobene zapalom hrdla, ktore som v case odberu mal, ktore mi prechadzalo do nadchy z treningoveho pretazenia a zmeni teplot. V tom case som sa rozhodol to neliecit citronovou stavou, lebo som chcel zistit, ci si s tym telo (popri treningoch) poradi, alebo nie. Podarilo, aj ked to trvalo 1,5 tyzdna, kedy som mal mandle opuchnute a musel som zvolnit na treningovu davku, odbehnutych 100km/tyzden.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. KYSELINA LISTOVÁ (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch) | Richard Zvolánek - […] pozorovať aj pri nedostatku vitamínu B12, čo sa potvrdilo aj pri jednom z mojich pravidelných rozborov krvi. Osobne odporúčam jesť…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....