JA A FRUITARIANSTVO(VITARIANSTVO)
26

Jun

2013
Dnes som si naordinoval treningove volno, tak je cas konecne napisat slubovany clanok o mojom aktualnom stravovani.
Po tom, ako som bol skoro cely rok 2012 vynechaval z mojho jedalnicka maso, cize som ho jedol tak max raz do tyzdna som sa koncom roka rozhodol, ze ak mi pri mojich bezeckych treningoch a silovych treningov v posilke vlastne vobec maso netreba, kedze sila mi vobec neklesala a ani svahou to nic nerobilo(maso som vynahradzal v jedalnicku syrmi), tak som sa rozhodol posunut to este dalej a od cca decembra som vynechal aj syry. Na pocudovanie som behaval este viac, cvicil som v posilke s rovnakymi stredne tazkymi vahami, niekedy dokonca aj pre skusku s vacsimi a vladal som. Dokonca regeneracia sa este skratila. Povedal som si: “Hmmm, zaujimave. Tak co ma vsetci stale strasili, ze ak vynecham z jedalnicka maso a mliecne vyrobky, tak nebudem vladat?” Tieto dve komodity som nahradzoval tmavou, velkou fazulou, ktoru som jedol uvarenu na mexicky sposob, ktory som si vylepsil podla svojich chuti s lecom, kukuricou a vela habanero korenim. Stale som ale nevedel nejako zhodit prebytocne tuky, ktorych som veru nemal az tak vela a vaha ukazovala stale 82kg, ktora bola moja optimalna vaha, co som si dovtedy myslel. No uvedomil som si, ze ak som naplno trenoval rok triatlon a odpretekal som skolo cely slovensky pohar v triatlone a duatlone, tak mi moja vaha pri dvoj, troj fazovych dennych treningoch, klesla az na 75kg a vtedy som sa citil pretekarsky uzasne. Asi pol rok, az rok mi trvalo, kym som silovym treningom opat nabral 82kg. Cize pri tychto myslienkach sa mi vnukla myslienka nova a to, ze by bolo skvele skusit uplnu vegansku stravu, cize nejest nic zivocisneho povodu. Po mesiaci som vela toho na sebe nepozoroval, kedze som prakticky vynechal uz iba vajicka, kedze dovtedy som upustil od zvysku zivocisnej stravy a tak som hladal opat nieco, co mi pomoze zvysit moje vykony. Zacal som sa hrabat internetom a zistil som, ze vitarianstvo, by mohla byt ta spravna cesta. Tak som si vo februari povedal, ze to skusim a zacnem jest iba surovu zeleninu a ovocie. Robil som si rozne zeleninove, ci ovocne salaty a citil som sa skvelo. Vitariani hovoria, ze pri prechode na tuto stravu moze clovek schudnut kludne aj 10kg, co so mnou trochu zatriaslo, no bol som odhodlany to skusit. Po ale dvoch, ci troch tyzdnoch som na internete natrafil (ci mi to niekto odporucil) na Michaela Arnsteina z ameriky, ktory je o cca 5r. starsi a venuje sa rovnakym sportom(horske ultrabehy a ironman triatlonove preteky) ako ja, no uz postihal presne tie preteky, ktore mam ja este len v plane. Na tom by ale nebolo nic zvlastne, keby nebol fruitarian. Tak som si nasledujuce dva mesiace v praci pozeral jeho youtube channel: “The fruitarian”a “Michael Arnstein” a dozvedel som sa pre mna uzasnu novinku. A tou bola odpoved na moje hladanie pre mna vhodnejsej vyzivy: Fruitarianstvo.
Fruitarianstvo je vlastne jedenie ovocia, listovych salatov, niektorych druhov zeleniny, ktore obsahuju semiacka(paprika, paradajka, uhorka, cuketa a pod.), oriesky a semena. Vsetko samozrejme nie tepelne upravovane, bez soli a cukru. To, co robi sol a cukor v tele s vitarianskou stravou som sa naucil z kniziek od Dr. Normana Walkera: “Cerstve zeleninove a ovocne stavy” a “Ziariace zdravie” Tento doktor bol priekopnikom v dokazani, ako ozdravujuco na cloveka posobia stavy z ovocia a zeleniny. Tepelnou upravou zeleniny a ovocia, t.j. nad cca 52°C, sa v nich usmrti vsetok zivot, cize enzymy a vacsina vitaminov a mineralov. Pod pojmom enzymy si ja predstavujem robotnikov, ktory v tele rozkladaju stravu, regeneruju telo a pod. na bunecnej urovni. Telo samotne ma dostatok enzymov, aby vedelo rozlozit tepelne upravene jedlo, no na to ich potrebuje odobrat napriklad zo svalov, kde plnili ulohu pri regeneracii a pod. Preto sa clovek po skonzumovani tepelne upravenej stravy citi tak unaveny. Aj ked sa prejem nejakeho ovocia, tak unavu necitim. Pri prejedeni zeleninou uz malu unavu citim, kedze obsahuje viac vlakniny, no to je tam max 20min zalezitost a ide sa, plny energie, dalej.
Spat k Fruitarianovi. Tento Mike, takisto hladal dlhe roky vhodnejsie stravovanie pre svoj sport a po dlhych rokoch hladania natrafil na knihu od Dr. Grahama: The 80/10/10 diet, co je v preklade “Stravovanie 80/10/10”. Dr. Graham je sportovec, ktory sa venoval najdeniu spravneho stravovania pre sportovcov, ci obycajnych ludi, ktory sa chcu citit dobre. Knihu som si zaobstaral a precital. Hlavne, co som sa z knihy dozvedel je to, ako jest podla tohoto stravovania a preco. V amerike a po celkom svete sa podla toho stravuje uz celkom slusna komunita ludi.
Na moje narodeniny v marci 2013 som sa rozhodol, ze prejme plnohodnotne na fruitarianske stravovanie a ak chcem vidiet adekvatne vysledky, tak na tomto spravovani musim vydrzat aspon do mojich dalsich narodenin. Rozhodol som sa si robil kazdy stvrt rok krve testy na hodnoty cukrov, vitaminov a mineralov, ktore budem zverejnovat tu na blogu. Jasne, ze nebudem riskovat svoje zdravie a ak sa nieco bude zhorsovat, budem aspon vcas o tom informovany.
Na moje narodeniny som na moju ziadost dostal od brata  kvalitny odstavovac Omega a tak som sa mohol naplno pustit do mojho fruitarianskeho stravovania. Odstavovac urcite kazdemu odporucam, kedze pri fruitarianskom stravovani u sportovca, ako som ja, ktory ma energeticky vydaj denne cez 3000kcal je pomerne tazke dostat do seba tolko kalorii. Hlavne pri stravovani 80/10/10, co znamena, ze zo 100% prijatej stravy denne by mala strava obsahovat 80% fruktozy, cize cukru zo sladkeho ovocia, 10% proteinov a 10% tukov. Prve dva mesiace som sa snazil do seba dostat aspon 3000kcal denne, co som si meral podla skvelej aplikacie http://cronometer.com/. Tam si moze clovek zadat akekolvek jedlo a aktivitu a program mu vyhodi kolko z toho mal kalorii, ci kolko ich spalil. Este som mal “zlozvyk” z vitarianstva, ze som jedol vela spenatu a podobnej zeleniny obsahujucej vela proteinov a tak mi v programe vyhadzovalo prilis velke cislo pri proteinoch. Ak som uz presiel na stravovanie podla Dr. Grahama, tak to uz bolo ovela jednoduhsie ustrazit.
Pre toto stravovanie som si stanovil mesacny rozpocet 300e a prakticky prve dva, tri mesiace som sa v tomto novom stravovani otukaval. Skusal som jest vecer viac orieskov, niekedy aj 200g balik, no na druhy den pri sa mi pri treningu behalo dost suchopadne a celkovo som sa citil vnutorne tazky. Rozhodol som sa teda po niekolkych dalsich pokusoch oriesky vecer obmedzit a nahradil som to radsej avokadom. Avokado je skvele ovocie(apson podla mna je to ovocie, ked rastie na strome) s kopou vitaminov a mineralov(okrem ineho pomaha diabetikom), no ma jednu nevyhodu, cca 70% jeho obsahu su tuky. Samozrejme su to pre cloveka ovela lepsie tuky, ako z orieskov, ci olivoveho oleja, no stale su to tuky. Pre ilustraciu, jedno 300g avokado ma cca 500kcal z coho je 45g tukov. To je pre moje stravovanie dost. Skusal som zjest 5-7avokad denne a aj ked skvelo nasytia(hlavne po behu) na druhy den som citil, ze mam mastnejsiu pokozku. Obmedzil som to na cas na jedno avokado denne.
Denne som zjedol velke mnozstvo jedla, no vacsina bola v odstavenom stave, kedze som pochopil(a taktiez som sa to docital z knihy od Dr. N. Walkera: Cerstve ovocne a zeleninove stavy), ze ak chcem pri supermarketovej kvalite ovocia a zeleniny do seba dostat potrebne mnozstvo kalorii, vitaminov a mineralov, nebola ina moznost, ako ovocie odstavovat. Nebral som ziadne doplnky vyzivy, vsetko, co som mal z toho doma, som rozdal sportujucemu okoliu. Zavaraniny som vratil mame, fazulu, ryzu, cestoviny, ktore som mal este doma som rozdal kamaratom, ktory boli akurat u mna, co bola asi jedna mensia igelitka. Takze som zacinal s cistym stitom, takze som donutil telo a hlavne mozog fungovat vylucne na ovoci a zelenine. Jedine, coho som sa nechcel vzdat bol med, ktory je zivocisneho povodu, no ma tolko blahodarnych ucinkov, ze ho odporuca konzumovat aj Dr. Walker, ktory bol vitarianom a dozil sa pri tomto stravovani 116r. Mal som este jednu nerest a tou bolo obcasne pitie piva a velmi prilezitostne pitie tvrdeho alkoholu, no vylucne destilatov. Uz z vitarianskych kniziek od Dr. Walkera som sa o alkohole docital, ze pre vitarianov alkohol prechadza rychlo traviacim traktom a odtial sa dostava cez pecen do krvneho obehu, kde posobi, ako jed, no ani tak som sa nechcel zbavit tohoto zlozvyku. Dalej tuto temu nebudem rozoberat, kedze to ani vlastne nema zmysel.
Postupne som sa v stravovani otukaval. Skusal som rozne kombinacie ovocia, no nerobilo mi to velmi dobre.  Bud som mal hnacky, alebo som sa citil tazko. Z knihy 80/10/10 som sa docital, ze najidealnejsie by bolo jest v kazdom jedle iba jeden druh ovocia pocas dna a az vecer zeleninu a na zaver nejake oriesky. Davalo mi to zmysel, kedze ovocie ma ovela lahsie stravitelnu vlakninu, ako samotna zelenina, ci oriesky a k tomu som to ovocie povacsinou odstavoval, takze som bol s touto este jednoduhsou formou spokojny. Na ranajky som zvykol jedavat nieco stavnate, napriklad zlty melon, ci odstaveny ananas, ktory sa snad ani inac jest nemoze, kedze mi po nom vzdy vystipalo cele usta.
Pred treningom sa mi najviac osvedcilo pit grepovu, pomarancovu cerstvu stavu, stavu z cerveneho melona, ci trochu bananovo jablkovej stavy.  Pocas treningu som si este v chladnejsie jarne dni nosieval so sebou vo flasi odstaveny ananas(no stava z neho sa vo flasi zakazdym spenila), alebo pomaranc, po ktorom sa mi svaly pocas behu vobec nezakyslili a teda neotazeli. Pritom behavam vylucne lesny kopcovity teren so zdialenostami od 10-60km v jednom behu. Skusal som aj jablko, no to zvykne niekedy pekne prehnat a tak som stavu z neho pil iba aspon hodinu pred behom a po behu. Moja najoblubenejsia potreningova stava je stale z dozreteho(pehateho) bananu a trocha jablka. Pred a po behu a celkovo stale pocas dna je pre mna najlepsie jes pekne dozrete mango, ktore ma doslova nabije energiou a je aj moje najoblubenejsie ovocie. Co som cital, tak to je asi to najplnohodnotnejsie ovocie, co je pre mna dostupne. Ma niekolko stovak odrod, no za tolkymi treba cestovat mimo europu.
Vacsinou sa snazim nakupovat ovocie a zeleninu vylucne v akciovych cenach, no iba dobrej kvality. Nekupujem zlacneny tovar zlej kvality, kedze pri ovoci a zelenine sa to moze vypomstit. Stale si sleduje akciove letaky troch pre mna najlepsich predajcov ovocia a zeleniny, z ktorych sa aspon jeden stale kazdy tyzden stazi nalakat zakaznikov na mnou oblubene ovocie, ci zeleninu. Napriklad banany kupujem vylucne po 18+kg kartone a to iba v akciovej cene pod 0,9e/kg. Do europy sa dovaza skoro vylucne iba jedna odroda bananov “Cavendish”, takze nema zmysel ich preplacat. Doma si ich potom rozlozim do drevenych bedniciek a po byte a nechavam dozriet. Az potom, ako su pehate, ich zacinam konzumovat, kedze kym su zelene, ci zlte, obsahuju este vela skrobu(zlozitym cukrom) a tomu sa ja chcem vyhnut, kedze ja mam radsej rychle cukry. Banany aj perfektne nasytia.
Takisto, ak je nieco v akcii, ako napriklad avokada, tak ich kupim na kartony, kde cast necham pri izbovej teplote dozriet a zvysok caka v chladnicke, kde dozrievaju podstatne pomalsie.
Ananasy som nechaval v chladnejsich mesiacoch dozrievat na parapete pri okne, kde aj pri tom male slnka, ktore tam svieti, kedze okna mam na severnu stranu, za tyzden pekne dozreli, teda zozltli.
Takto som sa postupne ucil a stale este ucim, ako spravne nakupovat a skladovat jednotlive druhy ovocia, ci zeleniny. Vsetko to tu vypisovat nebudem, lebo by som zapisal dalsich niekolko stran.
Zaujimave je, ze moje telo dokaze fungovat na tolkych rychlich cukroch niekolko hodinove behy a to aj bez doplnenia dalsich cukrov pocas vykonu. V letnych mesiacoch som uz bol prinuteny upustit od cerstvych ovocnych stiav pocas treningu, kedze v teple vacsina ovocia pomerne rychlo (po 15min) zoxiduje a v tele potom narobi viac paseky, ako uzitku. Od “mojho mentora” Mika som odkukal, ze na letne mesiace je pocas vykonu idealne jest susene bio datle. Datle su ovocie s najvacsim podielom cukrov na jeden plod a maju vysokoenergeticky obsah. Takych 200g bio susenych datli ma cca 500kcal. Datlam sa v africkych krajinach ludovo hovori “chlieb puste”. Prave pre ich energeticky obsah. Teda som ich pri behu a inom kardio sporte, ako cyklistika vyskusal a z ich ucinku som ohromeny.
Taktiez som v tychto teplych mesiacoch pocas treningu experimentoval s medom. Dal som si jednu lyzicu bio   medu do rohu sacka a sacok som zauzlil. Pocas behu som jednoducho roh sacka prekusol a vytlacil si potrebne mnoztvo medu do ust a zapil vodou. Podobne ako datle, to je celkom paradna energeticka bomba., aj ked ucinkuje ovela kratsie, ako datle.
Teraz, ked uz zacala konecne sezona bio slovenskeho ovocia sa snazim jest bio ovocie a zeleninu z trhu a ako bude postupne ovocie a zelenina u nas dozrievat, tak sa budem stravovat vylucnejsie tymto druhom ovocia.
Pre priklad: Aktualne je obdobie cervenych melonov, jahod, vysni, ceresni, malin tak sa ich snazim jest co najviac. Denne jedavam cerveny vodovy melon, ktory proste milujem. Zacinam ho jest rano, ako prve jedlo, pred a potreningu a dokonca aj vecer hodinu pred spanim, kedze po zeleninovom salate, ktory jedavam vecer sa rano zobudzam so strasnym suchom v ustach. Doslova, ako po alkoholovej opici. Po melone to bolo omnoho lepsie.
Cize aktualne sa snazim vacsinu ovocia a zeleniny, ak je za priatelnu cenu, kupovat na trhu a zvysok v supermarketoch v akciovych cenach. Do dna jedavam podla potreby. Nemam vobec stanoveny cas na jedenie, ako bolo tomu pri klasickom stravovani (ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera). Jedavam na “posedenie” tolko, aby som necitil hlad a ak to znamena, ze budem jest 15x denne, tak budiz. Stale mam doma nieco, co mi dozrieva a z coho si mozem zobrat za hrst a zjest pocas prechadzky s Ironom, ci inej aktivite. Potom si zvyknem rano odstavit niekolko druhov ovocia a ulozit do flasiek do chladnicky. Behom dna si ich vyberam a pijem podla potreby. Nieje to naidealnejsie riesenie, kedze najlepsie je konzumovat stavy do 15min od odstavenia, no samotne cistenie po odstaveni zaberie nejaky cas, tak som sa to rozhodol robit takto.
Teraz by som chcel zhrnut vyhody a nevyhody tohoto stravovania, ktore som doteraz na sebe odpozoroval a budem sa to snazit podat s co s pribliznou casovou naslednostou.
Tak teda zacnem NEVYHODAMI:
-prve dva, tri tyzdne som mal neustale hnacky. Bol to extrem, no vobec som sa necitil slaby, ako to byva pri hnackach. Preto som bol velmi rad, ze som si precital hore spominane knihy od Dr. N. Walkera, kde som sa dozvedel, ze to je sposobene tym, ze telo doteraz nebolo zvyknute na taky prisun enzymov, ako to je z vitarianskej “zivej” stravy a okamzite spustilo ocistne procesy vnutornych organov, criev atd. Popri tom, hlavne pri konzumacii vysoko ocistnych stiav z grepu, ci mrkvy moze dojst az k tak rychlej ociste pecene a inych organov, ze si telo nedokaze poradit z dostatocne rychlim vylucovanim svinstva, ktore sa v tele za tie roky klasickej stravy nazbierali, ze sa moze dostavit nevolnost, rozne kozne prejavy, alebo ako sa stalo mne, moze clovek dostat vysoku horucku spojene s prechladnutim. Ja som prakticky popri robote styri dni v prezil klasicke nadchovske peklo. No jedine co som mal, boli horucky a tieklo mi z nosa. Nezlakol som sa, nedal som si ziadne lieky(vsetko som vyhodil) a pil som iba stavy z grepu, ci pomaranca a kazde dve hodiny som pil pol litra vody s dvoma citronmi. Horucka po styroch dnoch presla a na siesty den som bol zdravy ako ryba. Po tejto skusenosti presli pomaly aj hnacky;
-druhou a zatial poslednou nevyhodou(pre mna) bola strata vahy. Preto pisem, ze to bola pre mna nevyhoda, lebo od mala som mal genetiku po mame a bol som vysoky a tenky. Od 15r. som zacal na sebe pracovat v posilke, no stale som bol viacmenej slachovity. Cize za tie roky vydretych niekolko kil svaloviny mi bolo luto tak lahko zhodit. No bol som presvedceny, ze to je ta spravna cesta a neustale sa zvysujuce vykony v trail behoch ma v tom utvrdzovali. Samozrejme vykony isli hore zakonite aj znizenim vahy, kde som za prve tri mesiace zhodil 8kg viacmenej aspon 5kg svaloviny. Stale sa este necitim uplne vychrtli, aj ked to uz je na hrane, no aktualne na konci stvrteho mesiaca sa mi padanie vahy ustalilo z povodnych 82kg na aktualnych 72,5kg a zda sa mi, ze som kilo isiel hore. To sa ale este ukaze o take dva mesiace, ci to bolo zdanie, alebo realita. Dokonca som si vnutorne nastavil hranicu chudnutia na 70kg, no po case som si uvedomil, ze sa nebudem porovnavat s vahou so sirokym okolim, ale so ultrabezeckou svetovou spickou. Predsa len som sa rozhodol, ze v tomto sporte chcem aktualne este trochu vody namutit, takze nema zmysel lipnut na velkych svaloch. Stale chodim skoro denne cvicit zakladne cviky na udrzanie ako takej svalovej hmoty hornej casti tela, no posilovnu budem pridavat uz velmi sporadicky.
VYHODY:
-po dvoch tyzdnoch sa mi celkom pekne zvyraznili chute. Zrazu som citil tu perfektnu chut avokada, ktore som dovtedy jedol iba s niecim, lebo mi vobec nechutilo. Urcite to bolo sposobene aj tym, ze som nejedol ziadnu sol a korenie, kedze som ho nemal ani naco pouzit, kedze ovocie a zelenina, ktoru jedavam ma vynikajucu chut;
-po tretom tyzdni, ked presli hlacky, som citil neskutocnu zivotnu a hlavne pozitivnu energiu. Zrazu som nemal ziadne negativne myslienky, pokojny spanok, dobru naladu atd;
-uz po prvom mesiaci fruitarianskeho stravovania som na sebe zbadal, ze nemam ziadne hlieny. Akoze jedine, kedy sa mi robia, bolo pri behu, alebo ked ma bolelo hrdlo zo studeneho ovocia/stiav z chladnicky. Inac pocas dna vobec;
-po mesiaci a pol som zistil, ze sa rano zobudzam s prazdnym nosom. Dovtedy som si myslel, ze to, ze sa rano zobudzam s upchatym nosom a uz posledne ranne hodiny v posteli dycham ustami, bolo sposobene tym, ze mam v byte suchy vzduch, ci prilis teplo…omyl!
-po dvoch mesiacoch som prestal pouzivat mastny krem Nivea na tvar. Dovtedy som nepoznal nieco take, ako sa osprchovat a nemat po osuseni tak suchu tvar, ze sa mi az koza lupala. Teraz uz pouzivam iba zriedkavo jedine na tvar, ci telo bio za studena lisovany kokosovy olej;
-po troch mesiacoch som zistil, ze stracam telesny pach. Samozrejme si to casto overujem u znamych 🙂 Umyvam sa po kazdom sporte iba teplou vodou a raz denne(vecer) detskym mydlom. No niekedy aj niekolko dni iba teplou vodou a ludia, ktorych sa opytam na to, ci smrdim, mi potvrdia, ze nic take si nevsimli, co je parada.
-regeneracia tela po treningoch sa skratila na neskutocnu kratku dobu. Vacsina bolesti, co sa m este pri behu cez spicku stavali, ma do mesiaca presla. Napriklad som posledny polrok citil bolest kosticiek v chodidle, kedze som este len pred necelym rokom presiel na beh cez spicku, ktory je pre ludske telo urcite prirodzenejsi, ako beh cez patu;
-ak by som nebehaval 150km horskych behov za tyzden, tak by som nepotreboval vobec spat 9h, spal by som tak 6-7h, lebo telo by nepotrebovalo dodatocne regenerovat doplanim vitaminov a mineralov;
Tolko zakladnych vyhod po styroch mesiacoch fruitarianskej stravy 😉
Doteraz som sa dozvedel, ze si musim priebezne doplnat vitamin B12, kedze sa nenachadza v ziadnej rastlinne strave. Ten mam zatial v zasobe a budem sa tomu venovat az ku koncu roka, kedze tolko telo vie minimalne fungovat na jeho zasobach, ktore si v minulosti ulozilo.
Stale sa snazim poriadne spat, t.z., ze chodievam spat pred polnocou, pred ktorou je najplnohodnotnejsi spanok. To je este mudrost, ktoru mi povedala moja babka z otcovej strany a casom sa mi tato pravda niekolko krat z roznych zdrojov potvrdila.
Vysledky rozboru krvy, po prvom stvrtroku som uz na blogu zverejnil, takze je moznost si to pozriet.
Verim, ze som na nic podstatne nezabudol, ak ano, vacsinou informacie o stravovani pisem postupne v clankoch na blogu, cize staci ostat “naladeny” a pozorne citat. Pisal som to na jeden “nadych” (cca 2,5h), cize sa ospravedlnujem za pripadne chyby, ci casove nezosuladenie…

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fruitarianstvo a chudnutie | Richard Zvolánek - […] pokrmov. Benefity plynúce z tohto druhu stravovania som už spísal v týchto článkoch: Ja a fruitariánstvo, Ja a fruitariánstvo vol.1(Po 1.…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....