JA a veganstvo
2

Mar

2013
Mili moji citatelia,
je pravda, ze som sa vam dlho neprihovaral takto cez moj blog. No verte, ze som prechadzal roznymi osobnymi zmenami, kedy som bol uzavrety do seba a nerad som komunikoval s okolim. No pred par dnami ma jeden z treningovych kamosov zarazil otazkou, ci este pisem/nepisem moj blog a to ma vratilo na tu spravnu cestu. Zaco mu samozrejme dakujem. Isto dotycny vie, ze pisem prave o nom.
Asi najvacsia zmena za posledne mesiace, o ktoru sa s Vami chcem podelit, v mojom zivote bola ta, ze som presiel na komplet vegansku stravu. Pre neinformovanych je to strava zalozena cisto na zelenine a ovoci, bez jedenia potravin zivocisneho povodu.
Preco som sa preto rozhodol? Pretoze sa chcem citit este lepsie, ako doteraz. Isto si vela ludi (aj ked to nie je viac, ako 15% populacie) do hlbky uvedomuje, akou chemiou je vsetok dobytok, hydina a ryby krmene, aby rychlejsie a bez ochoreni dospeli a boli zrele na porazku, aby obchodnici uspokojili coraz vacsiu poziadavku na masove vyrobky. Takisto si tych 15% populacie uvedomuje, takisto ako ja, ze tieto antibiotika su uz takmer v genetickom kode jednotliveho chovaneho zivocisneho druhu, kedze tieto antibiotika sa zvery podavavaju uz nejaky ten piatok. Samozrejme, ze takto krasne maso, plne antibiotik, ktore sa dostava k nam do masiarni a hypermarketov este musi byt obohatene o chemicky konzervant, ktory  u ludi sposobuje minimalne alergie, ked nie rakovinu.
Toto je jedna strana zivocisneho stravovania. Potom tu este existuju menej zname detaily, ktore mi predstavili rozne clanky, no aj videa a po ich zhliadnuti a prehodnoteni som uz dalej nemohol pokracovat v takomto niceni mojho tela z vnutra. Pre mna, ako pre sportovca, ktory sport berie, ako zivotny styl,  je nelogicke krmit moje telo bordelom, ktory nam nuti momentalny masiarsky/mliekarensky priemysel.
Urcite odporucam pozriet si na tuto temu velmi zaujimavy dokumet od dvoch nezavislych ludi a to jedneho doktora a druheho vedeckeho vyskumnika, ktori sa po niekolkych rokoch samostatneho vyskumu spolu stretli a porovnali si rokmi nahromadene vysledky svojich prac:
Ak niekomu bude treba este po zhliadnuti tohoto dokumentu nejake dalsie materiely o tom, preco je veganstvo pre ludi prospesne, kludne mu ich poslem, staci napisat emailovu adresu do commentu tohoto clanku…kedze skoro kazdy den citam rozne clanky od veganskych doktorov, myslim si, ze mam celkom slusnu zasobu informacii na tuto temu…
Co sa tyka obav z prechodu na tento druh stravovania. K tomuto dnu som vyse mesiaca vegan a predtym som bol rok vegetarian druhu, ze som jedol maso max dva, az tri krat do mesiaca. Na zaciatku som si myslel, ze mi maso bude treba na to, aby som ako vytrvalostny bezec, obcasny triatlonista a praktikant fitnes treningov v posilke, mal dostatok energie, ci dokonca sily. Omyl, za rok som sam na sebe zistil, ze proteiny z masa, ci mliecnych vyrobkov maju pre mna ovela viac negativnych ucinkov, ako pozitivnych. Pricom, ak clovek tak velmi trva na tom, ze proteiny su pre nas zakladnou zlozkou, tam je ich dost v strukovinach(vo fazuli rovnake mnozstvo, ako v mase, no bez tukov a cholesterolu) a orieskov. Arasidove maslo je bez cholesterolu a obsahuje vysoky podiel proteinov.
Uz pri vegetarianstve som pocitoval pocas celeho roku ovela kratksiu dobu regeneracie a to uz o viac, ako 40%, ako to bolo pri konzumacii masa, po ktorom som bol akurat tak odstaveny hocakej fyzickej, ci konstruktivnej psychickej zataze, kedze sa pri traveni masa clovek citi unaveny a neschopny uvazovania, kedze prilis vela krvy potrebuje zaludok na spracovanie masa.
Po mesiaci veganstva badam prvu zmenu, pre mna velmi pozitivnu a to tu, ze regeneracia sa po treningoch este skratila a nie som tak unaveny, ako predtym pocas dna, tym padom potrebujem aj menej spat. Plus uplne zmyzol upchaty nos pri rannom vstavani, co som doteraz prisudzoval suchemu vzduchu v byte, kde casto kurim krbom. Teraz sa zobudzam s nosom priedusnym. Zaujimave…
Cakam este na uplne ocistenie mojho tela od chemie, ktore som do seba daval zivocisnou stravou. Samozrejme, urcite chemikalie z postrekov este v sebe bubem mat, no stale to je ciastocne umytelne, nie, ako to je u zivocisnych produktov, kde odstranenie chemie z nich je prakticky mnou nemozne.
Zatial, co som sa dozvedel o nevyhodach veganskej stravy, je v nedostatku vitaminu B12 (ktory sa dostava na zeleninu z pody, no tym, ze zeleninu umyvame, kvoli postrekom, zmyvame aj tento vitamin), na ktory nedostatok trpi aj dost velka cast populacie masozravcov, no viem ho nahradit jednoducho doplnkami vyzivy. Potom tu je vitamin D (ktory je aktivator nasej imunitnej sustavy o com sa samozrejme tiez verejne nedozvedame a materialy k tomuto mozem takisto zaslat pripadnym zaujemcom mailom), ktory vieme plnohodnotne doplnit bud slnenim bez pouzitia opalovacich kremov, no ovela kvalitnejsie doplnenie je v podobe konzumacie rybieho tuku. Toto je jednina vec, ktoru ako vegan budem prehliadat a budem tento vitamin pre mna, ako aktivneho sportovca , musiet aktivne doplnat, kedze pocas denneho minimalne jednofazoveho treningu je moja imunita dost na minimalnej urovni.
Dalej ma dost inspiroval sportovec z ameriky Michael Arnstein (odporucam pozriet jeho videa na youtube, kde velmi dobre opisuje, ako funguje jeho zivot frutariana, ktory je iba ovocie a zo nejake druhy zeleniny).
“NO MORE TALKS!” Aj tak ma kazdy clovek svoj vlastny nazor, ja som sa len chcel podelit o ten moj. Okrem toho, ze sa uz po mesiaci citim ovela lepsie, chcem s veganstvom vytrvat rok a po roku zhodnotit, ci sa mi oplati ostat pri tomto druhu stravovani, alebo nie. Zatial ale nevidim ziadne prekazky, akurat zacinam pocitovat, ze moje telo sa akokedy dostalo z nejakej ulity a konecne zacina ukazovat svoje moznosti.
P.S.: Dolezite info na zaver. Ako vegan sa stravujem striktne surovou zeleninou/ovocim a jedine jedla, ktore tepelne spracuvavam su strukoviny, zemiaky(no jem ich so supkou, ktora je bohata na zinok a selen), celozrnne cestoviny a ryzu. Vsetko ostatne jem surove a cudujem sa, ako som doteraz bol taky somar, ze som neskusil taky surovy kel, karfion, ci spenatove listy a ine., ked to vsetko chuti tak uzasne!
Ak ma niekto nejake otazky na tuto temu a ma na mna osobny kontakt, tak preferujem radsej osobny rozhovor, pred elektronickym.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....