Ja a fruitariánstvo vol. 2 (po druhom roku)+šiesty a podrobnejší rozbor krvi(vitamín D, kys. močová…)
26

Mar

2015

Ani som si nevšimol a je za mnou druhý rok na fruitariánskej/vitariánskej strave, tak poďme na zhrnutie toho, čo som za ten rok zistil, vyskúšal, či zmenil.

Stravujem sa pomerne rovnako a to tak, že behom dňa jem takmer výlučne sladké ovocie a až po večeroch jedávam zeleninové šaláty a oriešky, no predsa len som urobil malé zmeny v stravovaní. Skoro úplne som vylúčil konzumáciu mrkvy, kedže som si podľa krvných testov uvedomil, že aj po pol roku, čo som ju v podobe čerstvých štiav nekonzumoval, moje výsledky som mal aj tak vynikajúce. Čiže som vlastne iba potvrdil to, čo som sa dočítal o nepotrebnosti koreňovej zeleniny pre ľudský organizmus, ak sa človek stravuje fruitariánsky/vitariánsky(prevažne, no nie jedine sladkým a šťavnatým ovocím).

Do stravy som pridal, aj keď teraz už v obmedzenejšom množstve hrášok, čo je strukovina, no obsahuje veľké množstvo cukru a kedže je to dosť ťažko stráviteľná zelenina, zvyknem si ho rozmixovať na večeru, keď som už po tréningoch príliš unavený na to, aby som si pripravil a zjedol veľký zeleninový šalát. Zistil som ale, že toto mi vyhovuje jesť iba raz za čas, lebo hrášok trávy pomerne dlho a nieje to adekvátna strava oproti rôznorodému zeleninovému šalátu.

Za posledný rok sa toho s mojim telom niečo zmenilo. Zistil som, že už sa mi ani v núdzových prípadoch nevyplatí jesť pražene a solené oriešky(v mojom prípade kešu), pretože mi po prvé už vôbec nechutia a po druhé som z nich, ako vrecom udretý. Čiže stravu s tepelnou úpravou moje telo už akosi neakcepruje ani v takejto podobe.

Váha sa mi teraz pohybuje medzi 70-71,5 kg, kedže som za posledný polrok kvôli preťaženej plantárnej šľache menej behával. Teraz sa už ale s tréningom dostávam do starých koľají a tak aj váha pôjde o niečo vyššie. Aj keď nechcem, aby som presiahol hranicu 72 kg. Pre dlhé bežecké preteky to bude zbytočná váha navyše.

Neviem, či som sa o nasledujúcej skúsenosti zmienil v predchádzajúcich článkoch, no rád by som to zhrnul aj do tohto. Asi pred pol rokom som bol na rodinnej večeri v košickej Sushi reštike, kde som si objednal jediné pre mňa prístupné jedlo, zeleninový šalát. Ten som si vyžiadal pripraviť bez omáčky a mäsa samozrejme. Kedže šalát mal mať 150 g a ja jedávam bežne minimálne 1 500 g šaláty, objednal som si päťnásobnú dávku. Na väčšiu som sa už neodvážil, kedže som si nebol istý, či by mali na to takú veľkú misu. Čašníčka mi priniesla veľký tanier šalátu a ja som hneď zacítil, že ten šalát nieje až taký košer, ako mal byť. Pri prvom ochutnaní mi chuťové kanáliky otupila sladká zálievka z umelého cukru. Opýtal som sa časníčky, prečo mi ho pripravili so zálievkou, keď som si nič také neobjednal. Ona mi na to odpovedala, že to je ázijská kuchyňa a oni takúto sladkú zálievku dávajú do všetkého. Tak som mal tri možnosti, buď si nechám pripraviť nový šalát a budem riskovať to, že v ňom budem mať skryté prekvapenie, alebo to prekusnem a v mene pokusu vyskúšam, čo ten biely cukor po tom čase so mnou urobí, alebo budem hladný pozerať na ostatných, ako jedia sushi. Vybral som si druhú možnosť. V polovici šalátu som cítil, ako sa vnútorne zaplňujem a rozbolela ma hlava a žalúdok. Osobne mňa hlava z ničoho iného, ako z alkoholu nebolela a teraz na fruitariánstve to je iba z umelého cukru a alkoholu, takže nemôžem povedať, že to bolo tentoraz z niečoho iného. Takisto, ako v prvom roku fruitarianstva, aj teraz som mal rovnaký stav z umelého cukru. Píšem to preto, že je zrejmé, prečo sa ľuďom hlboko v hlavách uložil alarm, aby nejedli cukor. No týmto iba dokazujem, že jediný cukor, ktorého sa treba naozaj obávať je ten neprirodzený, umelý a nie ten, ktorý je priamo v ovocí a zelenine a nieje nijako umelo upravený(hroznový cukor, hnedý trstinový cukor a pod.)

Čoho som si ale v obchodoch za posledný rok na fruitariánstve všimol je to, že výrazne stúpli ceny niektorého druhu ovocia, ako sú mangá(z pôvodných 0,89 e na 1,69 e), či avokádo z pôvodných 0,69-0,89 e na 0,99-1,15 e a ich veľkosti sa zmenšili. Takisto ma znepokojuje, ako sa pridali postreky citrusov. Minulú zimu som si všímal, že na citrusy sa používajú jeden, max. dva chemické postreky, no teraz sú skoro na všetkých pomarančoch tri chemické ošetrenia. Osobne som veľmi zvedavý, ako to celé bude v budúcnosti. O chvíľu mi nič iné neostane, iba zmeniť lokalitu, ak budem chcieť zotrvať pri tomto druhu stravovania.

Ešte stále jedávam veľmi silné chilli skoro vo všetkých šalátoch, no už ho jedávam v menšom množstve, kedže som si v posledných dvoch krvných testoch overil, že veľké množstvo konzumovaného chilli zbytočne vytvára v krku hlien a rozhádže krvný obraz.

Stále ostávam pri tom, že jediný doplnok stravy, ktorý okrem pretekov užívam je vitamín B 12 a to v injekčnej forme. Za posledné dva mesiace som ho aplikoval raz za dva týždne(predtým raz do mesiaca), lebo som zistil, že táto forma vitamínu B 12 sa v tele neudrží tak dlho. Pri posledných testoch som si všimol nárast hladiny tohoto vitamínu v krvi a tak budem v tejto zvýšenej aplikácií pokračovať.

Asi jediný zlozvyk, ktorý mi ostal ešte z pred fruitariánskeho stravovania je konzumácia alkoholu. Aj keď som mal niekoľko mesačné pauzy od alkoholu, stále som sa k nemu nejakým spôsobom vrátil. Musím ale povedať, že tie pauzy boli okrem iného dobré k tomu, že teraz už nemôžem piť zďaleka viac, ako dve pivá/dve štamperlíky, ináč som ihneď opitý a môj stav po vypití napríklad tvrdého alkoholu(aj domácej pálenky), či sladkého vína/piva sa rovná poopileckému stavu. Čiže ak vypijem napríklad 2 poháriky domácej pálenky, rozbolí ma hlava a žalúdok. Po vypití piva/vína s vysokým obsahom cukrov(polosladké a sladké vína a z piva je to Plzeň), tak ma už po pár hltoch začne bolieť hlava.

Čo sa týka výsledkov šiesteho krvného testu, od kedy som začal s fruitariánstvom, tak aj napriek tomu, že týždne pred testom v testovací týždeň som mal ťažšie tréningy, moje výsledky sú opäť vynikajúce. Tentoraz som si priplatil za nejaký testy navyše, aby som vedel moju hodnotu napríklad vitamínu D, ktorý ja prijímam jedine zo slnka a teraz v zime som ho prijímal jedine v obmedzenom množstve, no aj tak som ho mal nad spodnou hranicou, čo je pomerne uspokojivé, kedže som sa obával úplného nedostatku. Kyselinu močovú som si dal zmerať iba kvôli dôkazu, že pri spaľovaní jednoduchého cukru jej vôbec veľa nevzniká. Tú by si mali premerať práve tí, ktorí toto tvrdenie šíria, teda mäsožrúti. Z jej výsledku by spadli na zadok. Verím, že sa nájde niekto z paleo žrútov, ktorý si podobné testy dá urobiť a ich výsledky zverejní. Potom už možno konečne ľudí osvieti a prestanú šíriť klamstvá o rizikách konzumácie vysokého množstva sladkého ovocia. Zatiaľ všetci z ľudí, ktorí sa takto stravujú, ostalo iba pri teoretizovaní o tom, že si tieto testy dajú spraviť tiež…

Pri testoch som mal jedine trochu zvýšenú hladinu glukózy v krvi, no bolo to tým, že som si tie testy dal robiť po obede a už som bol hladný, tak som si aspoň urobil čerstvú šťavu z pomarančov a ako som už nedávno písal v tomto článku o meraní hlad. cukru v krvi, najviac vystrelí cukor v krvi práve po čerstvej šťave bez vlákniny zo sladkého ovocia.

Zníženú úroveň som mal u bielych krviniek, čo je na surovej rastlinnej strave pomerne bežná prax, kedže tie vykonávajú svoju fukciu pri zápaloch s ktorými v tele bojujú. Ak človek nemá žiadny zápal, nieje preto potreba, aby telo vytváralo viac bielych krviniek.

Na záver dodám, že som veľmi rád, že som nepočúval väčšinu ľudí, ktorí sa ma presviedčali o tom, že na tomto druhu stravovania nebudem mať dostatok živín pre kvalitný a zdravý život. K dnešnému dňu sa cítim vynikajúco, moje telo pracuje ak má, ak ho neprimerane nepreťažujem. Za posledný rok som bol chorý raz, kedy som pri natáčaní dokumentu v horách nemal so sebou nič iné, ako datle a slnečnicové semená, z čoho mi chýbal vitamín C, ktorý som po dvoch dňoch natáčania v daždi a v zime potreboval. No aj z tejto silnej nádchy som sa vyzdravel ovocím za dva, či tri dni.

V budúcnosti by som sa chcel úplne vzdať alkoholu a tak nezaťažovať zbytočne organizmus pri jeho vylučovaní. Takisto som skoro úplne prestal venovať čas ľuďom, ktorých musím presviedčať o tom, že tento druh stravovania je pre nás prirodzený. Dosť mi v tom pomohlo, keď som prestal čítať rôzne skupiny na FBku a iné fóra. Tie totiž väčšinou píšu ľudia, ktorí majú pomerne ďaleko od zdravej výživy(česť výnimkám). Takým ľudom som aj prestal odpovedať na ich správy, či komentáre, pretože v tom nevidím žiaden potenciál.  Myslím, že môj web už obsahuje dostatok dôkazov o tom, že tomu tak je. Čiže, ak natrafím na nového “neveriaceho Tomáša”, iba ho odkážem na moje články.

Fruitariánstvo je naozaj jednoduchá forma stravovania a nezaťažuje organizmus. Veľmi rozšírené je teraz vitariánstvo, no ta zložitosť a časová náročnosť prípravy často krát prevyšuje prípravu varenej stravy. Plus som si všimol, že veľmi veľa vitariánov padlo do pasce chutných a sýtych receptov, no tie sa skoro stále vymykajú správnej kombinácii a tak zaťažujú organizmus z ktorých vychádza ten dlhotrvajúci pocit sýtosti.

 

 

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vitamín D (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch) | Richard Zvolánek - […] vlastných pozorovaní môžem konštatovať, že ani v zime, ak sa človek pravidelne vystavuje slnku deficit Vitamínu D […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....