Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)
1

Aug

2021

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej sústavy. Na tieto mebabolické procesy je potrebných iba 1 % celkovej telesnej zásoby vápnika, čo čerpá zo zásob v kostnom tkanive. Zvyšných 99 % vápnika je uložených v kostiach a zuboch.

Kosť samotná prechádza kontinuálnou remodeláciou s konštantnou resorpciou a ukladaním vápnika do novej kosti. Rovnováha medzi resorpciou a depozíciou kostí sa mení s vekom. Tvorba kostí presahuje resorpciu v období rastu u detí a dospievajúcich, zatiaľ čo v ranej a strednej dospelosti sú oba procesy relatívne rovnaké. U starších ľudí, najmä u postmenopauzálnych žien, rozpad kostí prevyšuje tvorbu, čo má za následok stratu kostnej hmoty, ktorá časom zvyšuje riziko osteoporózy.

Pri trávení mliečnych výrobkov a celkovo živočíšnych bielkovín dochádza k zakysleniu, kde aby krv neostala kyslá telo používa na jej neutralizáciu pH zásadité minerály, ako sú vápnik a horčík. Preto paradoxne ľudia, ktorý často konzumujú veľké dávky mliečnych výrobkov v domnení, že tým zlepšujú stav svojich kostí a zubov si tým naopak poškodzujú a vápnik z tela vyplavujú. Potom u týchto ľudí, ktorí ináč nedoplňujú vápnik, dochádza často k osteoporóze, ktorá sa prejavuje, ako pichavá bolesť kostí a kĺbov.

Nedostatočný príjem vápnika z potravy a doplnkov stravy v krátkodobom horizonte nespôsobuje zjavné príznaky. Hladiny vápnika v krvnom obehu sú prísne regulované. Hypokalciémia je dôsledkom predovšetkým zdravotných problémov alebo liečebných postupov, vrátane zlyhania obličiek, chirurgického odstránenia žalúdka a používania určitých liekov (napríklad diuretík). Medzi príznaky hypokalciémie patrí necitlivosť a mravčenie v prstoch, svalové kŕče, svalové kŕče v prstoch, letargia, slabá chuť do jedla a abnormálne srdcové rytmy. Ak sa nelieči, nedostatok vápnika vedie k smrti.

Dlhodobý nedostatočný príjem vápnika spôsobuje osteopéniu, ktorá ak sa nelieči, môže viesť k osteoporóze. Zvyšuje sa aj riziko zlomenín kostí, najmä u starších jedincov. 

Nadbytok vápnika v krvi, známy ako hyperkalcémia, môžu spôsobiť obličkovú nedostatočnosť, kalcifikáciu ciev a mäkkých tkanív, hyperkalciúriu (vysoké hladiny vápnika v moči) a obličkové kamene. Aj keď veľmi vysoký príjem vápnika má potenciál spôsobiť hyperkalcémiu, je najčastejšie spájaný s primárnou hyperparatyreoidizmom alebo malignitou.Vysoký príjem vápnika môže spôsobiť zápchu.

Obličkové kamene v močových cestách sú najčastejšie zložené z oxalátu vápenatého. Niektoré, ale nie všetky štúdie naznačujú pozitívnu súvislosť medzi doplnkovým príjmom vápnika a rizikom obličkových kameňov a tieto zistenia sa použili ako základ pre stanovenie prípustnej hornej hranice UL vápnika u dospelých. Na druhej strane sa zdá, že vysoký príjem vápnika v potrave nespôsobuje obličkové kamene a môže skutočne chrániť pred ich vznikom. 

 

Výskyt vápnika vo vybraných potravinách na 100g:

Potravina mg
Makové semiačka(raw) 1438
Parmezán (odtučnený) 1109
Sezamové semiačka(raw) 975
Chia semiáčka(raw) 631
Odtučnené mlieko (2 dcl) 293
Mandľové orechy 268
Veľká tmavá fazuľa 142
Kelové listy 118
Čerstvý pomarančový džús(2 dcl) 28

 

Vápnik zo zdrojov umelých doplnkoch výživy: 

Dve hlavné formy vápnika v doplnkoch sú uhličitan a citrát. Uhličitan vápenatý sa vstrebáva ľahšie. Čím väčší príjem elementárneho vápnika z umelých doplnkov človek prijme, tým menej ho telo dokáže percentuálne vstrebať. Vstrebateľnosť elementárneho vápnika naraz je 500 mg. Čiže je lepšie, ak sa doplnok stravy rozdelí na dve dávky po 500 mg(napr. ráno a večer), aby telo vstrebalo celý odporúčaný denný príjem. Podobne to funguje napríklad s Vitamínom C.

Niektorí jedinci, ktorí užívajú doplnky vápnika, môžu mať gastrointestinálne vedľajšie účinky vrátane plynatosti, nadúvania, zápchy alebo kombinácie týchto príznakov. Zdá sa, že uhličitan vápenatý spôsobuje viac týchto vedľajších účinkov ako citrát vápenatý, preto je potrebné zvážiť formu doplnku vápnika, ak sú tieto vedľajšie účinky hlásené.  Ideálne je preto doplniť vápnik z prírodných zdrojov.

 

Rozdelenie ODD Vápnika podľa veku v mg:

Vek Muži Ženy Tehotenstvo Dojčenie
0-6 mesiacov 200 mg 200 mg
7-12 mesiacov 260 mg 260 mg
1-3 rokov 700 mg 700 mg
4-8 rokov 1000 mg 1000 mg
9-13 rokov 1300 mg 1300 mg
14-18 rokov 1300 mg 1300 mg 1300 mg 1300 mg
19-50 rokov 1000 mg 1000 mg 1000 mg 1000 mg
51-70 ročný 1000 mg 1200 mg
71+ ročný 1200 mg 1200 mg

 

Záver:

Zameranie sa na pravidelné dopĺňanie vápnika z prírodných zdrojov je dôležité nielen pri zvýšenej fyzickej záťaži. Mali by byť pri tom aj obozretní ľudia, ktorí často konzumujú živočíšne bielkoviny, hlavne mliečne výrobky. Viacero štúdií dokázalo, že spôsobené problémy s nadmerným výskytom vápnika v tele spôsobujú umelé doplnky stravy a nie jeho prirodzený výskyt v prírodnej strave. Mne sa podarilo ťažkú Osteoartrózu(Artrózu) v kolenách zvrátiť a úplne vyliečiť prechodom na výhradne surovú rastlinnú stravu, ktorú som ešte doplnil o pravidelné pôsty na vode raz do roka. Písal som o tom krátky článok na tomto blogu. 

 

Zdroje:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/calcium-HealthProfessional/
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849
  3. http://www.dietandfitnesstoday.com
  4. https://www.healthline.com/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684325/
  6. https://cronometer.com

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....

Vitamín D (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vitamín D, alebo slnečný vitamín zohráva významnú rolu pre správne mineralizovanie kostry a zubov človeka, či väčšiny pozemných živočíchov. Takisto sa spolu s inými vitamínmi a minerálmi stará o správne fungovanie imunitného systému. Vitamín D sa u človeka prirodze...