SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)
29

Jul

2021

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20. Selenoproteínov a Selenoenzýmov, ktoré zohrávajú úlohu pri reprodukcii človeka, metabolizme hormónov štítnej žľazy, ochrane pred oxidačným poškodením buniek, infekciou a syntéze DNA.

Existuje v dvoch formách: Organický a anorganický. Anorganický Selén sa nachádza v pôde najčastejšie, ako súčasť rudy Síry,Teluru či Kadmiom, čiže s toxickými ťažkými kovmi. Cez korene rastlín sa Selén dostáva do rastliny, kde sa premieňa na organický. Pri modernom poľnohospodárstve pôda prichádza o veľa dôležitých stopových prvkov, tak aj potraviny získavané z takto obrábanej pôdy obsahujú oveľa menej vitamínov a minerálov. Týka sa to aj Selénu. Preto vo veľa krajinách ľudia trpia nedostatkom tohto minerálu. Výnimkou nie je ani Slovensko a Česká republika. Na druhej strane sú krajiny, či potraviny (Brazílske para orechy) s vysokým výskytom Selénu, kde treba byť pri ich konzumácii obozretný. V morskej vode sa Selén nachádza v pomere okolo 0,09 ug/l. Väčšina selénu je v živočíšnych a ľudských tkanivách vo forme selenometionínu.

Nedostatok Selénu s kombináciou vírusového ochorenia spôsobuje Keshanskú chorobu s ktorou ľudia zomierali na problém so srdcovou stenou a pľúcnym edémom. Táto choroba sa najčastejšie vyskytovala v Číne medzi rokmi 1960-1970. Po zásahu vlády, kedy sa od 70. rokov do potravín umelo pridával Selén klesol výskyt tejto choroby. Už pri dennom príjme 20 ug chráni dospelých pred Keshanskou chorobou. V prípade nedostatku jódu v potrave môže vysoký príjem selénu zhoršovať príznaky hypotyreózy, tvz. endemický kreténizmus. Nedostatok Selénu je spojený aj s mužskou neplodnosťou. Sexuálne aktívny muži by si mali dať pozor na dostatočný príjem Selénu, kedže pri každej erekcii sa z tela ejakulátom dostane približne 3 ug Selénu.

Naopak predávkovanie a toxicita Seleničitanom sodným nastáva už pri dávke nad 400 ug / deň a vyvoláva hyperkeratózu nechtov.  Naopak Selenometionínu by predávkovanie selénom nemal nastať, pretože sa na rozdiel od Seleničitanom sodným ľahšie vylučuje močom. Problém ale nastáva, že pri výživových doplnkoch sa neudáva o aký konkrétny druh Selénu ide. Pozor teda na predávkovanie. V roku 2008 bol prípad, kedy sa z tekutého výživového doplnku Selénu predávkovali cez dve stovky osôb, pretože doplnok výživy obsahoval až 200 násobok uvedeného množstva Selénu. Aj preto stále ostáva najlepším zdrojom doplňovania prírodná forma, kedže už jeden kus Brazílskeho para orechu obsahuje 68-91 μg Selénu.

Medzi príznaky prejavujúce sa jedincami, ktorí boli postihnutí prepuknutím predávkovania selénom, patria hnačka, únava, vypadávanie vlasov, bolesti kĺbov, lámavosť nechtov, nevoľnosť, zlyhanie obličiek a zlyhanie srdca. Strata vlasov, únava a hyperkeratóza nechtov pretrvávali 90 dní po vzniku toxicity. 

V potravinách sa najviac Selénu nachádza už v spomínaných Brazílskych Para Orechoch, morských zivočíchov, či orgánoch.

Potraviny obsahujúce Selén v ug/100 g:

Potravina µg
Brazílske para orechy 1904
Tuniak 108
Slnečnicové semiačka 78
Sardinky v konzerve 52
Dlhozrnná hnedá ryža 23
Jedno veľké vajce 15
Celozrnný chlieb (jeden krajec) 13

 

Odporúčaná denná dávka Selénu sa odporúča na úrovni 55 ug. Niektorí odborníci odporúčajú ísť až do úrovne 200 ug/deň. Zopakujem, že k problémom s toxicitou dochádzalo až nad 400 ug pravidelného užívania.

Rozdelenie ODD Selénu podľa veku:

Vek Muži Ženy Tehotenstvo Dojčenie
0-6 mesiacov 15 ug 15 ug
7-12 mesiacov 20 ug 20 ug
1-3 rokov 20 ug 20 ug
4-8 rokov 30 ug 30 ug
9-13 rokov 40 ug 40 ug
14-18 rokov 55 ug 55 ug 60 ug 70 ug
19-50 rokov 55 ug 55 ug 60 ug 70 ug
51+ ročný 55 ug 55 ug

 

Záver:

Ako polokov, ktorí sa ťažšie dostáva z tela treba brať pozor na jeho predávkovanie. Treba naozaj zvážiť prílišnú konzumáciu para orechov, čí iných potravín s vysokým obsahom Selénu, ak máte z niektorých príznakov vzniku toxicity. Na druhej strane pravidelný kontrolovaný prísun prírodného Selénu v odporúčanej dávke je pre telo iba prospešné a človek si tým zabezpečí správne fungovanie organizmu bez prípadných nežiadúcich účinkov z jeho nedostatku.

 

Zdroje:

  1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02107126
  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Selen
  4. https://www.merckvetmanual.com/toxicology/selenium-toxicosis/overview-of-selenium-toxicosis
  5. https://www.wikiskripta.eu/w/Keshanská_choroba

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

Vitamín D (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vitamín D, alebo slnečný vitamín zohráva významnú rolu pre správne mineralizovanie kostry a zubov človeka, či väčšiny pozemných živočíchov. Takisto sa spolu s inými vitamínmi a minerálmi stará o správne fungovanie imunitného systému. Vitamín D sa u človeka prirodze...