Ako ostať motivovaný počas zimnej prípravy
10

Nov

2016

Asi všetci v zime, mimo pretekárskej sezóny, kedy je tak potrebné behať objemy na novú sezónu, máme občas problém s motiváciou výjsť z dverí do upršaného, či ufukaného a studeného rána, dňa či večera. Veľa krát sa mi stalo, že som sa pozrel von oknom a tam bolo také počasie, že by som von ani psa nevyhnal a nieto ešte ísť behať. Vtedy by si človek mohol povedať, že nemusí ísť v takom počasí behať, veď bežecká letná sezóna je ešte ďaleko, no keď som sa naučil niečo od zahraničnej bežeckej špičky, tak to bola priam nutnosť pravidelného (rozumenj každodenného) bežeckého tréningu. V minulosti som veľa krát robil tú chybu, že som si dával kvôli takým dňom pauzu(aj keď som musel mať ešte aspoň jeden dvôvod na to, aby som fakt trénovať neišiel (napr. unavené nohy, nejakú schôdzku a pod.). No potom, keď som koncom týždňa zistil, že mi chýbajú kilometre do splnenia týzďňového plánu, často krát som tento deficit doháňal v posledných dňoch týždňa. Hlavne v ultra nieje vôbec naškodu, ak sa spojí ťažký tréningový deň s nasledujúcim, ktorý je iba o niečo ľahším, no po takých dvoch, troch dňoch ťažkého tréningu svaly a orgány potrebujú dlhší čas na regeneráciu. Tomu sa ja osobne chcem v tréningu vyhýbať, lebo ma to obmedzuje trénovať na vysokej úrovni v každý tréningový deň. S takými zlými tréningovými návykmi, ako je doháňanie tréningového plánu na konci týždňa príde človek ľahko k zraneniu.

Systematický a hlavne pravidelný tréning v každý možný deň hoci len na 30min voľného behu zlepšuje celkovú odolnosť svalov a srdcovo cievneho systému. Mne osobne po dni bez behania ešte stále vystrelia priemerné pulzy o 10 úderov za minútu viac, ako mám, keď trénujem bez prestávky.

Iné to je, ak je človek v časovej tiesni kvôli akémukoľvek dôvodu, no tu platí pravidlo, že kondička začne upadať už po troch týždňoch nečinnosti. Takže bacha nato.

Mne osobne k motivácií dosť prispieva sledovanie tréningy kvalitných bežcov na Strave (Strava.com), čo je bežecká mobilná aplikácia.

Takisto ma motivuje občas sledovanie videí o mojích bežeckých hrdinov. V minulosti ma tiež motivovalo čítanie bežeckých kníh, no aktuálne som s tým prestal, lebo všetko podstatné som sa už dočítal a s neustále pribúdajúcimi knihami od rôznych bežcov človek môže ľahko spadnúť do pasce, že zrazu zistí, že sa snaží žit podľa návodu niekoho iného a nežije ten príbeh vlastný.

Obrovskou motiváciou pre mňa osobne je prihlásenie sa na nejaké veľké preteky už na jar, kde bude silná konkurencia a tak nebude pristor na flákanie sa. Vtedy viem, že pre tento účel budú pre mňa zimné objemy priam zdravotne dôležité. Z dlhodobého hľadiska nieje nič hlúpejšie, ako ísť na horský ultramaratón dostatočne nepripravený. A to ešte nehovorím o hanbe, akú si človek urobí, ak má tú odvahu sa o svoje plány verejne podeliť a potom dobehnúť dve a viac hodín za víťazom. Iné je, ak sa človek pripravuje až na letné preteky. To tá motivácia môže rýchlo upadať.

Ďaľšou motiváciou k tréningu je zavedenie tréningovej pokladničky, do ktorej za každý tréning vhodíte 1 €. Za natrénované peniaze si môžte kúpiť nové bežecké oblečenie, či bežecký bežecký materiál, ktorý v konečnom dôsledku taktiež motivuje k tréningu.

A ak máte možnosť trénovať s bežeckým parťákom (človek, pes) je to o to zábavnejšie a kilometre ubiehajú oveľa rýchlejšie.

Určite tiež odporúčam beh v prírode v rôznu časovú dobu. V noci pri svetle čelovky človek ako keby behal v úplne inom svete ponorený do vlastných myšlienok, ktoré občas preruší prebehnutie divej zvery 10 metrov pred nami. Nato je zima ako stvorená, kde divá zver hľadajúca potravu sa odváži prísť bližie k ľudským obydliam. Ak sa človek bojí behať sám v lese po tme, tak nech využije výhody FBkových bežeckých komunít, kde sa bežci dohadujú na spoločných bežeckých tréningoch.

V neposlednom rade je dobrým parťakom hudba, no z bezpečnostných dôvodov je na osobnom zvážení každého z vás, či mu pri behu s hudbou nehrozí žiadne riziko. Ja osobne hudbu nepoužívam, ak je vonku veľmi veterno, lebo to v lese nepočuť padajúce stromy, či konáre. Stalo sa mi už totiž niekoľko krát, že tri metre predo mňa dopadla na zem pomerne veľká vetva z vysokého stromu.

Aby som si zimné objemy bez pretekov nejako zatraktívnil, rozhodol som s túto zimu pridať do tréningu špeciálne tréningovo-výkonnostné výzvy na ktoré sa mi netreba pripravovať tak intenzívne, ako na nejaké preteky, no h e to o niečo širší tréningový záber, aby som z nich vyšiel bez ujmy. Čoskoro jednu z tých výziev zrealizujem a postupne budem pridávať na obťiažnosti. Čiže ostante sledovať môj blog, či FBkovú funpage, kde o tom budem isto informovať.

Verím, že vás moje riadky motivovali akýmkoľvek spôsobom a budete poctivo trénivať, aby ste mali v novej sezóne radosť z dosiahnutých výkonov.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....