AKO ZAČAŤ S FRUITARIÁNSTVOM?
27

Oct

2014

Viacero z vás ma už kontaktovalo, že by radi začali s fruitariánstvom, no nevedia ako. Ako už asi veľa z vás vie, na tejto strave plnej vitamínov, dostatok stavebných látok(bielkovín) a málo tukov som už nejaký ten čas. Zatiaľ som na sebe pozoroval iba zdravotné pozitíva a žiadne zdravotné negatíva.

Väčšina dnešných ľudí nosí na tvárach masky, aby vyzerali a správali sa tak, aký je aktuálny trend spoločnosti okolo nich. Len veľmi málo ľudí sa hlbšie zamyslí nad tým, že väčšina chorôb, ktorým trpí ich okolie, či nebodaj oni sami, majú vďaka tej úžasne vyváženej varenej strave. A iba výnimoční ľudia hľadajú a hlavne na sebe skúšajú niečo netradičné. Osobne som nebol iný. Tiež som si to myslel, no iba dovtedy, pokiaľ som nezahodil klapky zasadené spoločnosťou a začal sa pozerať okolo seba. Je to tvoje zdravie a tak si ho nenechaj pokaziť aktuálne spoločnosťou uznávaným trendom stravovania. Neboj sa byť “iný”. Odmenou za inakosť ti bude nezlomne zdravie.
Nehovorím, že som našiel ideálne stravovanie, no fruitariánstvo sa najviac podobá našim potrebám na dosiahnutie dlhovekosti pri aktívnom a zdravom živote. Výrazne napomáha liečbe väčšiny chorôb a čo je najlepšie, to všetko prináša aj ľudom s malým množstvom pohybu.

Tu je teda postup, ako začať a úspešne zotrvať pri fruitariánstve:

nájdi si tu svoju motiváciu, ktorá ťa aj v ťažších chvíľach udrží motivovaného a na tej správnej ceste! To je naozaj najdôležitejšia rada, akú môžem začínajúcim fruitariánom povedať. Mojou prvotnou motiváciou bolo zvýšenie bežeckej výkonnosti, no teraz okrem toho sa chcem dožiť v zdravý, čo najdlhšieho aktívneho života. Niekoho iného prvotnou motiváciou môže byť potreba schudnúť, omladnúť, či sa vyliečiť z nejakej choroby. Každý nech si nájde tu svoju motiváciu. Bez nej to zo začiatku pôjde naozaj ťažko;

ak nemáš dostatočnú motiváciu, nájdi si kamoša, kamošku, ktorý/á sa takto už stravuje, alebo by sa chcel/a takto začať takisto stravovať. 
Verím, že to väčšine ľudom zo začiatku pomôže.

odporúčam si naštudovať, čo najviac kníh od fruitariánskych/vitarianskych lekárov, ktorí aj naozaj vyzerajú, že stravovanie, ktoré propagujú, aj sami naozaj dodržujú:
(Dr. Norman Walker, Dr. Graham), článkov už dlhodobejších fruitariánov(vyberám z mojich článkov, ktoré vám poskytnú informácie potrebné na lepšie porozumenie nasledujúcich riadkov: 1234, 56). Motivujúce sú aj videá na youtube od skutočných 100% fruitariánov(12, …) či vitariánov, ktorý sú na tejto strave aspoň rok. Prečo aspoň jeden rok? Pretože do roka sa telo ešte len zbavuje veľkej časti prebytočného telesného tuku a odpadových látok, ktoré máme nesprávnym stravovaním uložene v našich orgánoch, ako sú tráviace orgány, čreva, cievy a pod. Každý človek ich má zanesené rôznym množstvom odpadu, takže preto trvá každému rôzne dlho, kým sa telo pomocou vhodnej výživy s tým vysporiada a aspoň takto sa vyčistí. Až po tomto čase majú osobné skúsenosti fruitariánov skutočný prínos. Zároveň vás títo dlhodobejší fruitariáni budú z vlastnej skúsenosti inšpirovať a môžu priučiť, akých chýb sa vyvarovať;

-ak už ste si naštudovali potrebnú literatúru, prvé, čo by ste mali urobiť, je sa zbaviť doma všetkého jedla, čo je tepelne upravené a teda, čo by vás mohlo pokúšať, aby ste to v prípade hladu zjedli namiesto ovocia a zeleniny. Osobne som z bytu na začiatku vyhodil(porozdával) tieto veci: kečup, horčicu, zaváraniny, ryžu, cestoviny, zemiaky, džem a pod.
Ak bývate ešte s niekym iným, ktorý vaše presvedčenie začať nebude na úvod zdielať, samozrejme hore uvedene potraviny nevyhadzujte. Proste prejdite na nasledujúci bod. Budete to mať o niečo ťažšie, no vôla byť zdravý dokáže veľmi veľa;

-ak človek má pochybnosti, či nenachádza v sebe dostatočne presvedčenie, že toto je ta správna cesta, odporúča sa začať popri klasickej varenej strave pridávať jedlá zložené výlučne z ovocia, či zeleniny. V praxi to znamená, že na začiatku namiesto hlavného vareného jedla raňajok, obeda, či večere zjeme iba tepelne neupravené ovocie, alebo zeleninu. Takto postupne týždeň/mesiac, po týždni uberáme z varených jedál konzumovaných za deň a nahradzujeme ich ovocím a zeleninou. Ja osobne som ale prešiel rovno na 100% konzumovanie tepelne neupraveného ovocia a zeleniny, kedže postupným prechodom z varenej stravy na fruitariánstvo trvá človeku zbavenie sa toxických látok a potreby jesť nezdravé jedlá tradičnej kuchyne oveľa dlhšie. Plus ani všetky výhody tohoto stravovania sa človeku nedostavia, ako tomu je už po pár týždňoch a mesiacoch na strave bez tepelne upravených jedál. Ak si iba jeden člen v domácnosti, ktorý sa chce takto stravovať, zároveň by si ale chcel naviesť k tejto strave aj ľudí, s ktorými zdieľaš jednu domácnosť, je naozaj rozumné ich do ničoho nenútiť. Tvojim príkladom  ich časom ovplyvníš a sami to časom vyskúšajú. Nezabúdaj, že presviedčanie druhých ťa stojí zbytočnú energiu, ktorú môžeš využiť oveľa efektívnejšie. Stačí, že im pošleš odkaz na môj blog a tí, ktorí hľadajú skutočne zdravie a kopec energie, si k tomuto druhu stravovania cestu nájdu 🙂

-aby sme mali čo jesť a neboli hladný, potrebujeme teraz ísť na nákup ovocia a zeleniny. Ja sa pri nákupoch riadim aktuálnou vegetačnou sezónou ovocia a zeleniny. Tú ľahko odhadnete vďaka nízkym cenám daného druhu ovocia/zeleniny. Samozrejme toho ovocia a zeleniny treba nakúpiť veľa(na kilá), pretože ho na začiatku aj oveľa viac zjete. Ja som z Košíc a aj keď som zo začiatku jedol naozaj veľa(9-12kg/deň prevažne ovocia), na stravu neminiem viac, ako 300e/mesiac. V lete a na jeseň je to menej, kedže veľa ovocia a zeleniny sa pestuje u nás a teda sa dá zohnať buď lacnejšie, alebo zadarmo.
Za dlhovekosť v plnom zdraví tých 300e veľa naozaj nieje. Hlavne, ak si človek uvedomí, že zároveň odpadajú náklady za sladkosti, sladené nápoje, reštaurácie, alkohol a pod. Počítajte s tým, že postupom času sa aj u nás lieky predražia a tak na dôchodku pri konzumácii varenej, prevažne živočíšnej stravy budete potrebovať celkom slušný obnos peňazí, aby ste dokázali platiť za lieky z lekárne;

nato, aby ovocie a zelenina zasýtila, treba jej jesť (hlavne zo začiatku) veľa. Ak človek chce jesť na tejto strave 3x do dňa, mal by sa naučiť jesť kvantá ovocia a večer zeleninového šalátu. Ideálne je si jedlo rozdeliť aspoň na päť menších jedál za deň. Na mojom instagrame/facebooku si môžte urobiť zhruba predstavu o tom, ako sa stravujem.
V praxi to znamená, že prvé mesiace si treba naplánovať tak, aby mal človek stáli prístup k ovociu a zelenine. Nebojte si zobrať so sebou do roboty tašku plnú ovocia. Neskôr si človek nový stravovací system vyšperkuje podľa vlastných potrieb a bude to pre neho prijateľnejšie. Cez deň nám treba energiu a kedže najrýchlejší zdroj energie je z jednoduchých cukrov, odporúčam jesť cez deň výlučne ovocie. Ideálne nekombinovať a jesť ho po jednom druhu ” na posedenie”. Následne večer si môžte pripraviť veľký(aspoň 500 g) šalát z rôzneho druhu jadierkovej zeleniny. Píšem “môžte”, pretože aj keď je dôležité, aby sa dopĺňali minerály zo zeleniny, ani ja nejem každý večer zeleninu. Obvykle to je tak 5x do týždňa a zvyšné dni jem iba ovocie.
Jedzte na začiatku toľko, aby ste cítili, že už viac nemôžete. Ak niekto pomocou tejto stravy chce rýchlo schudnúť, odporúčam vynechať z jedálnička koncentrované tuky, ako je avokádo, olivový olej a orechy a semena(minimálnu potrebu tukov na úvodných pár týždňov telo získa z netučného ovocia a zeleniny). Všetky tieto potraviny obsahujú totiž z väčšej časti tuk. No nemusíte sa báť, ak sa dostatočne hýbete, telo sa aj s týmito tukmi v strave celkom dobre popasuje(nesmú ale presahovať denný energetický príjem z ovocia) a vy aj napriek tomu budete na podkožnom tuku chudnúť až dovtedy, pokiaľ sa vaše telo nedostane na svoju prirodzenú úroveň. O chudnutí na tejto strave som už napísal celý článok, na ktorý odkaz nájdete v druhom bode tohto článku.
U cukrovkárov by som príjem tukov a dokonca aj cukrov zo začiatku obmedzil. Na tému diabetes vydám čoskoro článok, takže silnejší cukrovkári ešte chvíľu vydržte.
Ak budete cítiť zo začiatku hlad, budete prirodzene cítiť dlhými rokmi naprogramovanú potrebu jesť vami tradične konzumovanú varenú stravu. Namiesto toho, aby ste siahli po varenom jedle, siahnite po ovocí. Veľmi veľa ľudí v úvodných týždňoch/mesiacoch zavrhne túto stravu preto, lebo nejedia dostatok ovocia a zeleniny a tak majú pocit neustáleho hladu.
Zo začiatku som často môj pocit hladu pokrýval konzumáciou avokáda, či orechov. Teda za deň som niekedy zjedol aj päť kusov avokáda. Popravde avokádo (obsahuje 75% tukov) ma zasýtilo, no nemal som z neho žiadnu okamžitú energiu. Cítil som sa plný, no zároveň bez potrebnej energie. Každopádne je to jeden zo spôsobov, aký pri prechode na túto stravu odporúčajú aj dlhoročný fruitariani/vitariáni;

experimentujte! Myslím tým to, aby ste na úvod vyskúšali, čo najviac druhov surového ovocia a zeleniny. Osobne som si na začiatku nevedel predstaviť, že budem jesť čerstvý špenát, kel, karfiol. To som osobne dovtedy nikdy čerstvé nejedol a varené mi to veru veľmi nechutilo. Až dovtedy, pokiaľ som to neochutnal surové! Kel a karfiol chutí, ako kaleráb a špenátové listy chutia proste úžasne. Tak isto to je s ovocím. Osobne nejem veľa kiwi, lebo mi jeho jadierka popália jazyk a podnebie úst. No niekomu to kiwi bude chutiť natoľko, že ho bude aj napriek tomu jesť, alebo ho poprípade skombinuje s nejakým takisto kyslím ovocím. Písal som, že najlepšie je ovocie nekombinovať, no ak človek chce, platia isté pravidlá správnej kombinácie(článok o správnej kombinácii potravín v: EN, CZ) . Tak si môžte robiť smoothie, jesť v celku, či odsťavovať viacero druhov ovocia naraz;

-jeden z okamžitých plusov, ktorý na tejto strave pocítite, je obrovský príval energie z jednoduchých cukrov. Vaše telo nebude zaťažene a ani po prejedení ovocím, či zeleninou sa nebudete cítiť unavený. Spánok je naozaj dôležitý a to aj napriek tomu, ak sa už telo zbaví hlavnej časti toxínov, nebudete potrebovať toľko spať, čiže váš deň bude oveľa efektívnejší;

kedže už budete mať toľko energie až nebudete vedieť, čo s ňou, najprirodzenejšia cesta, ako sa trochu vyčerpať je športom. Ideálny je aerobný šport: prechádzky v prírode, beh, bicykel v prírode, turistika, atď. a to aspoň 30min. denne. Nezabúdajte, že nato, aby naše telo bolo celkovo zdravé, potrebujeme ho fyzicky používať. Ak sa akýkoľvek sval prestane aktívne používať, začína ochabovať a starnúť;

pri konzumácii fruitarianskej stravy s nízkym obsahom tukov čakajte v úvodných mesiacoch veľký úbytok hmotnosti. Mne sa za deväť mesiacov podarilo schudnúť cca 12 kg. Ale pozor na príliš rýchly úbytok hmotnosti. Ja som schudol spočiatku 6kg v priebehu prvých troch, štyroch mesiacov, potom mi váha stála klesala postupne už pomalšie  a to až do 10. mesiaca. Potom som za štyri mesiace pribral naspať štyri kilá na svaloch(žiadny viditeľný podkožný tuk). Jedine, čo som upravil, bola zvýšená obtiažnosť bežeckých tréningov. A keď som dokázal ja pribrať na svaloch pri tejto strave, dokážeš to aj ty!

pri počiatočnom čistení sa tela od odpadových látok nahromadených dlhodobou konzumáciou živočíšnej stravy môže sprevádzať niekoľko prirodzených vedľajších účinkov. Tie sa môžu líšiť. Mne osobne sa asi po mesiaci na tejto strave výrazne zvýšila telesná teplota a následne som mal príznaky silného prechladnutia. Ak do tela dostanete zrazu toľko enzýmov a vlákniny, ktorá podporuje čistenie tela, telo nemusí stačiť s vylučovaním nahromadených toxických látok z tela pomocou klasickými vylučovacími otvormi (konečník a močovod), zvýši telesnú teplotu. Tak rýchlejšie vylúči toxíny potnými žľazami najväčšieho orgánu tela, kožou. Takisto tu veľa začínajúcich fruitariánov stroskotá. Ak máte vyváženú fruitariánsku stravu, nebojte sa, telo sa veľmi rýchlo spamätá a vy si už budete užívať iba zdravotné výhody;

v prípade, ak si hladný a máš jednu z tých starých chutí a potrieb jesť obľúbené varené jedlo, pričom na okolo nieje žiadne tepelne neupravené ovocie a zelenina, je najlepšie si dať pôst o čistej vode. Osobne som to na sebe skúsil už viacero krát, lebo som sa nedostatočne pripravil na danú situáciu(cestovanie napr. v lietadle). Garantujem ti, že pôst je iba prospešný a jeden deň pôstu človeku iba prospeje. Ak som to nevedel vydržať, lebo som v daný deň vykonával nejakú fyzickú aktivitu(u mňa väčšinou šport), kúpil som si oriešky. Tie človek kúpi aj na pumpe, či v hocakom bare. Samozrejme tepelne neupravené, teda nepražené. Osobne som na začiatku robil chybu s tým, že som občas v takomto prípade na sebe šetril a kúpil som si pražené arašídy. No tie niesu dokonca ani semená, ani orechy, pretože sa nachádzajú v koreňoch rastliny. S nimi si žalúdok poradí len veľmi ťažko, takže nerob rovnakú hlúposť. Ak si v krajnom prípade, radšej siahni po tukoch zo semien slnečnice(nepražene, nesolené). Postupom času si aj tak každý uvedomí, že jedine, z čoho mu nebude ťažko je ovocie a zelenina. Aj mne to trvalo nejaký čas;

neustále sa sebavzdelávaj. Postupom času budeš mať čoraz viac otázok, prečo máš chuť na niečo také, alebo na niečo iné, či aj tvoje okolie bude vidieť na tebe pozitívne zmeny a bude sa dožadovať informácií. Ak človek prestane vykonávať určitú aktivitu, okamžite v danej činnosti upadá. Takisto to je aj s vedomosťami. Treba si ich pravidelne opakovať, či čítať nové veci(aj tak postupom času zistíš, že sa všetko toči okolo pár základných faktov), aby si vedel sam sebe, či iným pravdivo a adekvátne odpovedať. A to si môžeš byť istý, že otázok bude veľa. Je dobre byť na ne pripravený;

-ak vám bude treba nejako pomôcť pri dosahovaní úplného zdravia, nebojte sa ma kontaktovať. V sekcii “O mne” nájdete na mňa kontakt. Prosím ale o to, aby ste si najprv preštudovali aspoň tie najčítanejšie články na mojom blogu. Predsa len by som sa nerád vynakladal ďalšie úsilie na vysvetľovanie toho, o čom som už viac krát písal v mojom blogu.

Verím, že som spomenul v článku všetko podstatné. Ak ešte na niečo prídem, dopíšem to tu. Takže sa nebojte skúsiť tento druh stravovania. Koniec koncov je to svojim spôsobom zdravý životný štýl, viac, ako iba druh stravovania. Sám postupom času na tejto strave zistíš, že tento druh stravovania je pre tvoje telo prínosný.

Nejaká inšpirácia z mojich instagramových fotiek:

Každý obrázok znamená jedno jedlo.
Dokopy som za ten deň do seba dostal:
3600+kcal energie z čoho bolo:
900g uhlovodíkov(cukrov)
45g bielkovín
35g tukov

Dokopy som za ten deň do seba dostal:
4000+kcal energie z čoho bolo:
855g uhlovodíkov(cukrov)
97g bielkovín
66g tukov

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trojdňový suchý pôst pred vianocami

Ako každý rok posledných sedem rokov ku koncu roka dávam pôst. Prvé roky to boli 5, 7 a 10 dnové pôsty na vode. Najprv destilovanej z lekárne a neskôr na filtrovanej vode z domáceho filtra s premenou na zásadité pH vody. Tento rok je tretí rok, kedy som už prešiel na...

Vápnik (Séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Vápnik je jednoznačne najčastejšie sa vyskytujúci minerál v ľudskom tele. Okrem toho, že je základom kostí a zubov, je nevyhnutným minerálom pre ďaľšie funkcie ľudského organizmu. Tu patria cievny systém, kontrakcie svalov, správna funkcia nervovej a hormonálnej...

SELÉN (séria článkov o vitamínoch a mineráloch)

Selén je stopový prvok (polokov), ktorý sa prirodzene vyskytuje vo viacerých jedlách, alebo je do jedál dodatočne pridávaný. Je nerozpustný vo vode a preto jeho výskyt v tele má úzku mieru bezpečnosti medzi  dostatočným a toxickým. Je významnou zložkou viac, ako 20....